Vuoden vaihtuessa

Vuosi vaihtuu ja on aika kiittää lukijoitamme ja yhteistyökumppaneitamme. Mutta mitäpä sinä luit Potilaan Lääkärilehdestä tänä vuonna? Me listasimme vuoden luetuimmat jutut. Ja muista että jokainen ilotulitteen aiheuttama näkövamma on liikaa.

Lokakuun 2012 alussa avasimme Suomen Lääkärilehden uuden verkkojulkaisun Potilaan Lääkärilehden. Vähän yli vuoden kokemuksella voimme nyt todeta, että julkaisu on lähtenyt käyntiin hyvin ja kävijämäärä on kasvanut tasaisesti. Näyttää siltä, että ihmiset arvostavat lääketieteeseen perustuvaa ajankohtaista tietoa.

Potilaan Lääkärilehti on kaikille avoin ja ilmainen. Tuomme julkiseen keskusteluun ajankohtaista, luotettavaa, tieteelliseen tutkimukseen nojaavaa tietoa terveyttä, sairautta ja terveydenhuoltoa koskevista aiheista. Suomen Lääkärilehden julkaisukanavana käytämme asiantuntijoiden kieltä, mutta samalla haluamme antaa tilaa myös potilaiden äänelle ja tarinoille.

Luonnollisesti jatkamme julkaisun kehittämistä yhdessä kumppaniemme kanssa. Loppuvuodesta alkanut yhteistyö hammaslääkärien kanssa jatkuu Suun vuoro -palstan merkeissä. Moderni potilas -palsta käynnistyi hiljan kirjoituksella Onko tulevaisuuden terveydenhuolto älykästä? Tulemme käsittelemään palstalla mm. digitaalisen omahoidon tuotteita ja palveluita, jotka kehittyvät, halpenevat ja tulevat monien potilaiden ulottuville.

Vuosi vaihtuu ja nyt on aika kiittää lukijoitamme ja yhteistyökumppaneitamme. Ilman teitä ei olisi Potilaan Lääkärilehteäkään.

Mitä sinä luit Potilaan Lääkärilehdestä tänä vuonna?

Me listasimme vuoden 2013 luetuimmat jutut. Suurimman lukijajoukon keräsi jo vuoden 2012 puolella julkaistu tiedeartikkeli Ärtyvän suolen oireyhtymän ruokavaliohoito. Viikosta toiseen artikkeli on keikkunut luetuimpien juttujen listalla. Asiaa selittänee se, että kyse on hyvin yleisestä vaivasta: Ärtyvän suolen oireyhtymää sairastaa Suomessa noin 300 000 henkilöä ja sen esiintyvyys aikuisväestössä on noin 10 %, kun taas diagnosoitujen keliakian ja tulehduksellisten suolistosairauksien esiintyvyys on alle 1 % kumpaisenkin.

Kakkoseksi ylsi tamperelaisen yleislääketieteen erikoislääkärin Raimo Puustisen kirjoitus "Älä lopeta tupakointia" ja kolmanneksi niin ikään tamperelaisen yleislääkärin Sohvi Mäntykosken teksti Huuhaa 2 – tiede 0.

Nelossijalta löytyy Liikuntaa lääkkeeksi -palvelu. Viidenneksi eniten lukijoita sai tiedeartikkeli Rokkotaudit ja raskaus.

Ja muistathan varoa

Jokainen ilotulitteen aiheuttama näkövamma on liikaa, muistuttaa Näkövammaisten Keskusliitto. Viime vuodenvaihteessa ilotulitteet aiheuttivat 15 sairaalahoitoa vaatinutta silmävammaa. Niistä 11 sattui henkilöille, jotka eivät käyttäneet suojalaseja. Vammautuneiden joukossa oli 6 alaikäistä. Ilotulitteita saa lain mukaan lähettää ainoastaan täysi-ikäinen suojalasein varustautunut henkilö.

HUS:n Silmätautien klinikalta puolestaan muistutetaan, että heikkotehoisinkaan ilotulite ei ole leikkikalu vaan räjähde. Noin kolmasosa vammautuneista on yhä edelleen lapsia ja nuoria vaikka ilotulitteita ei enää saa myydä eikä luovuttaa alle 18-vuotiaille. Valitettavasti näyttää siltä, että luovutuskiellosta ei kodeissa joko tiedetä tai välitetä tai lapsia ei sitten riittävästi valvota aikuisten käyttäessä ilotulitteita. Aikuisilla on vastuu lasten turvallisuudesta ja ilotulittajalla katsojien silmistä. Turvaohjeet on syytä lukea ja noudattaa niitä tarkkaan. Tänä vuonna hankien puuttuessa on erityisen tärkeää käyttää patoja tai laukaisualustaa. Turvallisimpia tuotteita ovat vaikeasti kaatuvat padat, joista yhdellä sytytyksellä saa kymmeniä raketteja.

Jos vahinko tapahtuu, silmävammoista voi aina soittaa HUS:iin Silmätautien klinikan päivystävälle lääkärille, puhelin 09 4717 3170.

Potilaan Lääkärilehti toivottaa kaikille lukijoilleen hyvää ja turvallista uutta vuotta!

Esa Ilmolahti
päätoimittaja

Kuva: Shutterstock