12 faktaa: Lasten hinkuyskä

Hinkuyskä aiheuttaa hyvästä rokotuskattavuudesta huolimatta edelleen merkittävää sairastavuutta. Rokottamattomien imeväisten hinkuyskä voi olla vaarallinen.

1. Hinkuyskä on Bordetella pertussis -bakteerin aiheuttama hengitystieinfektio, joka tarttuu herkästi ja leviää tehokkaasti pisaratartuntana.

2. Hinkuyskä aiheuttaa hyvästä rokotuskattavuudesta huolimatta edelleen merkittävää sairastavuutta.

3. Taudin itämisaika on tyypillisesti 7–10 vuorokautta (vaihteluväli 6–20 vuorokautta).

4. Hinkuyskä on harvinainen rokotetuilla lapsilla, mutta tauti on lisääntynyt maailmanlaajuisesti koululaisilla ja nuorilla aikuisilla. Tähän on syynä rokotuksen aiheuttaman suojaavan vaikutuksen heikentyminen. Tämä puolestaan kasvattaa rokottamattomien imeväisten tartuntariskiä.

5. Todennäköisimmät syyt taudin uuteen tulemiseen ovat geneettiset muutokset Bordetella pertussis -bakteerissa sekä soluttoman rokotteen huonompi ja lyhyempiaikainen teho aikaisempaan rokotteeseen verrattuna.

6. Suomessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) rekistereihin ilmoitettiin kaikkiaan 555 hinkuyskätapausta vuonna 2011 ja 536 tapausta vuonna 2012.

7. Taudin kliininen kuva voi olla hyvin erilainen riippuen potilaan iästä, luonnollisesta immuniteetista ja rokotusten aiheuttamasta hankitusta immuniteetista. Myös sairastuneen lapsen perinnöllisten ominaisuuksien ja bakteerin geneettisten tekijöiden on ajateltu vaikuttavan oireisiin.

8. Kaikkein vaikeimpia hinkuyskätapauksia on kuvattu pienillä imeväisillä. He tarvitsevat usein sairaalahoitoa, ja jopa kuolemantapauksia esiintyy (kuolleisuus 0,2 % teollisuusmaissa ja 4 % kehitysmaissa).

9. Rokottamattomilla lapsilla jotka sairastavat hinkuyskän ensimmäistä kertaa voi esiintyä hinkuyskän klassinen taudinkuva. Tällöin hinkuyskä kestää 6–12 viikkoa ja taudinkulussa on havaittavissa kolme vaihetta: katarraalinen (limakalvotulehdus), paroksysmaalinen (yskänpuuska) ja toipumisvaihe.

➤ Katarraalisessa vaiheessa oireet ovat tyypillisesti lieviä ylähengitysteiden oireita kuten nuhaa, silmien vetistystä, lievää kuumetta ja lievää yskää. Vaihe kestää yleensä 12 viikkoa.

➤ Paroksysmaalisessa vaiheessa yskä muuttuu voimakkaammaksi ja kohtauksittaiseksi. Lopulta esiintyy tiheään toistuvia yskänpuuskia. Yskänkohtausten väliaikoina lapsen vointi voi olla täysin normaali. Vaihe kestää yleensä 2–8 viikkoa, ja yskänpuuskia esiintyy vähintään 5 vuorokaudessa.

10. Hinkuyskä esiintyy tavallisena pitkittyneenä yskänä sellaisilla lapsilla, joilla rokotussuoja ei ole riittävä. Yskää kuvaillaan hyvin voimakkaaksi, ja perhe on saattanut käydä häiritsevän yskän takia toistuvasti lääkärissä. Rasitus, tupakansavu ja muutokset lämpötilassa voivat laukaista yskänkohtauksen. Tämä hengitysteiden hyperreaktiivisuus voi kestää 3-6 kuukautta.

11. Hinkuyskän hoidon tavoitteita ovat oireiden lievittyminen ja taudin leviämisen estäminen. Pienimmät lapset voivat tarvita sairaalahoitoa.

12. Hinkuyskää esiintyy etenkin nuorten ja nuorten aikuisten keskuudessa lieväoireisena ja oireettomanakin. He levittävät hinkuyskää ja voivat altistaa pienet rokottamattomat vauvat infektiolle. Monissa maissa harkitaan nuorten aikuisten rokottamista, ja Britanniassa rokotetaan jo raskaana olevat naiset.

Lähde:
Lääkärilehti 24/14
Lasten hinkuyskä on edelleen haaste

Kirjoittanut:
Johanna Nykopp
toimittaja

Tarkastanut:
Kirsi Nuolivirta
LT, lastentautien erikoislääkäri
Seinäjoen keskussairaala, lastentautien poliklinikka

Kuva:
Panthermedia