Mielikuvitus kruunaa kätteni kokemuksen

Kyseessä on neurologin, anatomin ja filosofin yhteisen intohimon ilmentymä, jota on kypsytelty neljännesvuosisata.

Kustantajan mukaan Käsikirja on suurteos käden olemuksesta. Käden olemuksesta? Lääkärilukijan silmin teos on potpuri kaikkea mahdollista anatomian esittelyn ja kulttuurihistorian väliltä, kunhan se vain edes löyhästi liittyy käsiin.

Kyseessä on neurologin, anatomin ja filosofin yhteisen intohimon ilmentymä, jota on kypsytelty neljännesvuosisata. Kokonaisuus on tarkoin hiottu. Myös graafikko Jenni Saari on innoittunut, ja lopputulos on typografiaa myöten silmää hivelevän kaunis, tyyni ja tasapainoinen.

Tekijät uskovat, että "Käsillä oleva kirja suuntautuu niin tuhattaitureille kuin poropeukaloille, niin hammashoitajille kuin liitokiekkoilijoille, niin puukontekijöille kuin putkiasentajille. Se on tehty kaikkiin käsiin, jotka suojaavat silmiä häikäisyltä, raapaisevat kutiavaa korvallista, hamuavat taskusta kirjastokorttia, repivät mainoslehtisen, tökkäävät aterimet ruokaan ja heilahtavat tervehdykseen.”

Kirjasta hyötyy eniten se, joka oivaltaa, että kirja ei ole tarkoitettukaan luettavaksi kerralla alusta loppuun. Kirjan paras paikka on lempilukutuolin vieressä, helposti ulottuvilla. Se on myös ollut mukanani parillakymmenellä matkalla, ja kulloisenkin tunnelman inspiroimana olen sitä selaillut ja tutkinut tai vain kosketellut sen mattapintaa. Kädellä.

Tekijät alleviivaavat harrastuneisuuttaan ja oppineisuuttaan ainakin kahdeksalla kielellä ja erittäin laajalla kirjallisuusluettelolla. Harvan käsikirjan lähteinä ovat Aristoteles, Boswell, Carlyle, Maupassant, Montessori, Rousseau, Strindberg, Tolstoi, Twain, Voltaire, Wernicke, Wittgenstein ja Wodehouse. Pertti Mustajoki, Martti Vastamäki ja Kalervo Väänänen ovat siis hyvässä seurassa. Viittaukset kaunokirjallisuuteen ovat saaneet tekemään muutamia uusia tuttavuuksia kirjastossa. Kirjassa on vain henkilöhakemisto, asiahakemiston puute harmittaa.

Kirja päättyy lainaukseen Helen Kelleriltä: ”Mielikuvitus kruunaa kätteni kokemuksen. Ja ne oppivat juonensa jonkun toisen viisaasta, yhtä lailla mielikuvituksen ohjaamasta kädestä, joka johti minut turvallisesti tuntemattomille poluille, muutti pimeyden edessäni valoksi ja oikaisi väärät tiet.”

Käsikirja. Martin Panelius, Risto Santti ja Jarkko S. ­Tuusvuori.
Teos: 2013.
ISBN 978-951-851-523-7.
Sivuja 761. Hinta 37,00 e.

Kirjoittanut:
Kari S. Lankinen

Julkaistu Lääkärilehdessä 20/15.