Elämän paras päätös oli lähteä Kiinaan

Joonas Tolvanen on toteuttanut kaksi unelmaansa. Toinen on lääkärin ammatti ja toinen kung-fu-mestariksi oppiminen.

–	Romaaniin Turvapaikanhakija olen saanut vaikutteita työstäni saattohoitopotilaiden parissa, kertoo Joonas Tolvanen.
Minna Raitavuo
– Romaaniin Turvapaikanhakija olen saanut vaikutteita työstäni saattohoitopotilaiden parissa, kertoo Joonas Tolvanen.

Yleislääketieteen erikoislääkäriksi erikoistuva Joonas Tolvanen lähti jo 17-vuotiaana kulkemaan omaa polkuaan. Lukion toisen luokan jälkeen hän matkusti Kiinan maaseudulla sijaitsevaan kung-fu-kouluun toteuttamaan lapsuuden unelmaansa, tulla kung-fu-mestariksi. Tolvasen mielestä Kiinaan lähtö oli hänen elämänsä paras päätös.

– Se muutti suhtautumista itseen ja ympäröivään maailmaan. Sen matkan aikana aikuistuin paljon.

Tolvanen on matkustanut Kiinaan kung-fun vuoksi yli kymmenen kertaa. Kun ensimmäisestä matkasta oli kulunut kymmenen vuotta, hän alkoi kirjoittaa ensimmäisen matkansa kokemuksista. Niistä syntyi kahdessa viikossa kirja, Soturimunkin oppipoika, josta Atena-kustantamo innostui heti.

Kamppailulajiin kuuluva buddhalainen filosofia pitää myös mielen tasapainossa.

Vuonna 2017 julkaistun esikoisteoksen jälkeen Tolvanen on ollut tuottelias kirjailija. Viime vuoden aikana häneltä ilmestyi kolme teosta: Soturimunkin perintö, joka on jatko-osa esikoisteokselle, romaani Turvapaikanhakija sekä Otavan julkaiseman lastenkirjasarjan kolmas osa.

– Romaaniin Turvapaikanhakija olen saanut vaikutteita työstäni saattohoitopotilaiden parissa. Se on myös tähän mennessä parhaimmat arvostelut saanut kirjani.

Tolvanen erikoistuu parhaillaan yleislääketieteeseen Itä-Suomen yliopistossa ja on tehnyt erikoistumisopintoihin kuuluvia työjaksoja eri erikoisaloilla.

Parhaillaan Tolvanen on isyyslomalla, minkä jälkeen edessä on työjakso psykiatrian puolella. Kotona on 4-vuotias poika ja 1-vuotias tytär.

Lastenhoidosta huolimatta Tolvaselta syntyy uutta tekstiä päivittäin. Puolet hänen kirjoistaan on syntynyt Kiinassa.

– Siellä on rauhallista kirjoittaa. Olen tänä vuonna todennäköisesti taas lähdössä Kiinaan. Edellinen matkani oli vuonna 2018. Tällä kertaa menen asumaan kung-fu-opettajani kotiin kahdeksi viikoksi. Se sijaitsee Keski-Kiinassa Henan provinssissa.

Oma kung-fu-oppilas Joensuussa

Tolvanen on perustanut Joensuuhun kung-fu-koulun. Hänellä on tällä hetkellä yksi yksityisoppilas, mutta oppia haluaisi moni muukin. Tolvanen ei kuitenkaan halua useampia oppilaita samaan aikaan.

– Olen itse saanut aina yksityisopetusta, ja minulle se toimii parhaiten myös opettajana. Kiinalainen opettajani on myös tulossa Suomeen lähivuosina. Silloin meillä on tarkoitus järjestää opetusta niin, että mukana on minun lisäksi oma oppilaani.

Tolvanen kommunikoi kiinalaisen opettajansa kanssa englanniksi. He ovat olleet puhelinyhteydessä aina, kun Tolvaselle tulee kung-fu-tekniikoihin liittyviä kysymyksiä.

Lue lisää: Juoksua työn ohessa

Pikkupoikana hän haaveili kung-fun lisäksi myös lääkärin ammatista. Hän kertoo kung-fu-innostuksensa juurien olevan kiinalaisissa kung-fu-elokuvissa, joita hän katsoi lapsena.

– Jokaisella pikkupojalla on unelma tulla sankariksi, niin oli minullakin.

Viime vuoden aikana Joonas Tolvaselta ilmestyi kolme teosta.
Minna Raitavuo
Viime vuoden aikana Joonas Tolvaselta ilmestyi kolme teosta.

Apua epävarmuuden sietämiseen

Kung-fusta on Tolvaselle paljon hyötyä myös työelämässä. Hänen painonsa on pysynyt ihannelukemissa, eikä hänellä ole muitakaan terveysongelmia.

Kamppailulajiin kuuluva buddhalainen filosofia pitää myös mielen tasapainossa. Kung-fu on antanut Tolvaselle myös valmiuksia toimia väkivaltatilanteissa päivystystyössä.

Niin ikään kirjoittamisesta on ollut hyötyä lääkärin työssä. Tolvasen mukaan kaunokirjallisuuden avulla on mahdollista tutkia ja arvioida ihmisyyttä.

Lukuisten Kiinaan suuntautuneiden matkojen vuoksi Tolvaselle on kehittynyt näkemys kiinalaisesta elämäntavasta. Hän arvostaa sitä, että maassa kunnioitetaan opettajaa, vanhempia ja työnantajaa. Erityisesti hän pitää Kiinassa siitä, että siellä valitetaan vähän.

– En ole milloinkaan tykännyt valittamisesta ja ruikuttamisesta, johon valitettavan usein törmään Suomessa. Kiinassa tyydytään omaan osaan ja paikkaan.

Tolvanen on matkustanut Kiinan lisäksi Mongoliassa ja Etelä-Koreassa. Hänen mielestään matkat ovat kasvattaneet epävarmuuden sietämistä.

– Oltuani yksin ulkomailla olen oppinut sietämään jatkuvaa epävarmuutta myös lääkärin työssä.

Juttu on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.

Faktat

Kenestä on kyse

Joonas Tolvanen, 32

Yleislääketieteeseen Itä-Suomen yliopistossa erikoistuva lääkäri, kirjailija ja kung-fu-opettaja.

Asuu Lehmossa

Perheeseen kuuluvat puoliso ja 4- ja 1-vuotiaat lapset