Juoksua työn ohessa

Oscar Holmström aloitti kestävyysjuoksun muutama vuosi sitten puolivahingossa. Viime vuonna hän voitti Helsinki City Marathonin.

– Pimeys ei haittaa. Juoksen koska pidän siitä, Holmström kertoo.
Mikko Käkelä
– Pimeys ei haittaa. Juoksen koska pidän siitä, Holmström kertoo.

Ensimmäiselle Helsinki City Maratonille Holmströmin sai ylipuhuttua tuttava vuonna 2016. Tavoitteena oli selvitä maaliin, mutta vaikka harjoittelu oli vaatimatonta, juoksu sujui odotettua paremmin.

Syntyi ajatus, että tässä voisi kehittyä.

– Olen juossut siitä lähtien säännöllisesti ja tavoitteellisemmin, 29-vuotias, kardiologiaan erikoistuva helsinkiläislääkäri kertoo.

Harjoittelua on nyt säästä riippumatta ympäri vuoden päivittäin. Suurin osa hoituu juoksemalla noin kymmenen kilometrin työmatka mennen tullen. Maratoneja on takana toistakymmentä. Pohjimmiltaan Holmström kertoo juoksevansa vain, koska pitää siitä. Kilpailut ja tulokset ovat toisarvoisia.

– Juoksu on rentouttavaa ja vastapaino työlle. Tulee virkeämpi ja energisempi olo.

Harrastus tapahtuu muun elämän ehdoilla. Holmström kertoo kiinnostuneensa nimenomaan siitä, kuinka paljon hän pystyy juoksijana kehittymään muun elämän ohella.

– Moni luulee, että tiivis maratonharjoittelu vaatii luopumista elämän mukavuuksista. Treenaaminen onnistuu kuitenkin yllättävän hyvin muun elämän ohella, vaikka työhön kuuluu paljon päivystyksiä, hän kertoo.

1. Juoksua kannattaa kokeilla

Suosittelen kokeilemaan juoksua. Laji on helppo ja yksinkertainen eikä vaadi kalliita varusteita (toki niitäkin löytyy).

Puolessa tunnissa ehtii treenata jo tehokkaasti. Hyviä ohjeita on netti täynnä. Alkuun pääsee ilman kestävyysurheilutaustaa (kuten minäkin). Juoksutekniikka- ja muut kurssit eivät ole välttämättömiä.   

Erinomainen tapa löytää treenimotivaatio on ilmoittautua juoksutapahtumaan. Tavoitteeksi kannattaa asettaa ensin maaliin pääsy. Kun tietää rajansa, voi lähteä parantamaan ennätystään.

Hyviä juoksutapahtumia järjestetään ympäri maailmaa. Osallistuminen voi olla hyvä syy päästä matkustamaan.

Urheilijana täytyy luonnollisesti myös syödä ja juoda hyvin, koska on tärkeää pitää huoli riittävästä hiilihydraattitankkauksesta ja nestetasapainosta.

Jopa maratonin juokseminen on suurelle osalle täysin realistinen tavoite oikeanlaisella harjoittelulla.

 2. Helsinki City Marathon

Suomen suurin ja suosituin juoksutapahtuma järjestetään toukokuussa ja on erinomainen vaihtoehto ensimmäiseksi maratoniksi.

Lähtö sijaitsee Olympiastadionin edessä. Matka jatkuu läpi kantakaupungin eteläisiin ja läntisiin kaupunginosiin. Reitti on vaihteleva ja tarjoaa kaupunkijuoksun lisäksi merimaisemaa (lähes puolet reitistä kulkee rantoja myötäillen) sekä puistoa ja polkuja. Alkukesän sää sopii yleensä maratonille.

Tapahtuma on hyvin järjestetty, ja katsojia sekä kannustusta on reitin varrella Suomen mitassa paljon. 

3. Stockholm Marathon

Kesän alussa juostava Tukholman maraton on Ruotsin isoin juoksutapahtuma. Se muistuttaa Helsingin maratonia.

Aikoinaan maailman parhaaksi maratoniksi nimetty juoksu on kuitenkin isompi ja näyttävämpi. Merellinen reitti kiertää Tukholman kaupunginosia. Tapahtuma on mainio tapa nähdä kaupunkia.

Suomalaisia juoksijoita osallistuu joka vuosi niin paljon, että laivat täyttyvät juoksijoista. Ilmapiiri laivalla on usein hieman maratonhenkinen, kun seisova pöytä koostuu pastasta ja alakannella myydään juoksutrikoita.

Lähtö ja maali sijaitsevat kävelymatkan päässä terminaalista. Järjestelyt ovat huippuluokkaa, ja katsojia sekä kannustusta on erittäin paljon, erityisesti keskustassa.

4.  Boston Marathon

Maailman vanhin ja ehkä tunnetuin maraton järjestetään USA:n Massachusettsin osavaltiossa.

Bostonin maraton on kokemuksena täysin ainutlaatuinen. Kilpailuun osallistuu kymmeniätuhansia juoksijoista. Tunnelma on koko tapahtumaviikon ajan lähes karnevaalimainen, ja kaupunki elää tapahtuman mukana.

Juoksu on unohtumaton kokemus. Reitin varsi on katsojia jalkakäytävät täynnä. Katsojat myös tukevat juoksijoita omilla huoltopisteillään.

Vaikka yhdensuuntainen reitti alkaa pitkällä ja loivalla alamäellä, alussa ei kannata intoilla. Loppupuolella, noin 30 kilometrin jälkeen, tulee maratonmaailman tunnetuin nousu “Heartbreak Hill”.

Osallistumiseen vaaditaan riittävän nopea virallinen maratonaika (Boston Qualifier), joka juoksupiireissä jo itsessään koetaan saavutukseksi. Aikaraja on vaativa, mutta ei mahdoton. Kokeneelle, haastetta kaipaavalle maratoonarille se on hyvä mittapuu.

Tammikuun ensimmäisellä viikolla kilometrejä kertyi 150.
Mikko Käkelä
Tammikuun ensimmäisellä viikolla kilometrejä kertyi 150.

5. Marathon du Médoc 

Jos haluaa kokea erilaista, kannattaa suunnaksi ottaa Ranskan Bordeaux ja legendaarinen Médocin maraton.

Uniikki juoksutapahtuma on pikemmin kokemus kuin kilpailu. Reitti kiertää paikallisia viinitiloja ja pieniä kyliä. Matkan varrella ei tarjota urheilujuomaa eikä energiageelejä vaan maistellaan viinitilojen viinejä ja syödään pientä naposteltavaa, kuten ostereita, pihviä ja juustoja.

Tärkeässä roolissa on vuosittain vaihtuva pukeutumisteema. Juoksemassa on nähty esimerkiksi supersankareita ja elokuvahahmoja.

Loppuajalla ole merkitystä. Viinin ystävän voivat juoksun jälkeen jäädä tunnetulle viinialueelle Atlantin rannalle nauttimaan palautumisjuomia.

Juttu on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.