Mitä maraton tekee sydämelle?

Kardiologit testaavat Turussa Paavo Nurmi -maratonille osallistuvia juoksijoita sydänriskin varalta.

TYKS:n kardiologit mittaavat Paavo Nurmi -maratonille osallistuvien juoksijoiden sydäntapahtumien riskiä uusilla tutkimusmenetelmillä. Nykyään sydäninfarktien tai sydänlihastulehduksen mahdollisuutta tutkitaan MaraCat-tutkimuksessa verestä troponiini-nimisellä merkkiaineella.

Maratonin jälkeen merkkiainetulokset, jotka viittaavat sydämeen viittaaviin oireisiin, eivät välttämättä ole luotettavia, sanoo MaraCat-tutkimuksen johtaja, kardiologian professori ja TYKS Sydänkeskuksen johtaja Juhani Airaksinen.

– Voimakas fyysinen ponnistelu aiheuttaa usein lyhytaikaisesti sydänlihasmerkkiaineiden pitoisuuden nousua verinäytteissä. Troponiinin mittaus voi siten johtaa väärään diagnoosiin selvitettäessä maratonjuoksijoiden mahdollisia sydänoireita. Toisaalta voimakkaaseen fyysiseen ponnisteluun liittyy ajallisesti hieman suurentunut äkkikuoleman ja sydäninfarktin riski. Siksi selvitämme Paavo Nurmi -maratonin juoksijoilla voidaanko uusilla, toistaiseksi tutkimuskäytössä olevilla menetelmillä saada tarkempaa tietoa sydämen tilasta, sanoo Airaksinen tiedotteessa.

Sepelvaltimoiden ateroskleroosi ja äkillinen tukkeutuminen on pääasiallinen sydäninfarktin aiheuttajan rasitukseen tottumattomilla, mutta myös yli 40-vuotiailla kuntoilijoilla ja urheilijoilla.

– 40-vuotiailla kuntoilijoilla voi jo olla sepelvaltimotautimuutoksia, jotka näkyvät tietokonetomografia- eli viipalekuvauksessa, ja tässä ikäryhmässä mahdollisen äkkikuoleman taustalla onkin yleensä sepelvaltimotautikohtaus, selvittää Airaksinen.

Airaksisen mukaan ei tiedetä vielä, pystytäänkö kliinisessä käytössä olevien sydänmerkkiaineiden avulla erottelemaan urheilusuorituksen jälkeen sydänoireiden ilmaantuessa ns. korkean riskin potilaat. He, joilla merkkiainenousu kuvastaa todellista sydäntapahtumaa eikä viatonta urheilusuoritukseen liittyvää merkkiainenousua.

Uudella tutkimuskäytössä olevalla menetelmällä selvitetään (skTnI) luurankolihasperäinen troponiinin nousu sydänperäisestä merkkiainenoususta. Tavoitteena on muun muassa selvittää myös kuinka suurella osalla juoksijoista maraton aiheuttaa merkkiainenousuja ja mitkä tekijät vaikuttavat tähän nousuun.

Maratonille osallistuvia juoksijoita tutkitaan päivää ennen maratonjuoksua sekä juoksun jälkeen.

– Osa juoksijoita tulee vielä syyskuussa seurantakäynnille, kertoo tutkimuksen koordinaattori Tuija Vasankari.

Paavo Nurmi -marathon juostaan Turussa 18. elokuuta.

Tutkimuksessa on TYKS Sydänkeskuksen lisäksi mukana Paavo Nurmi -keskus, PET-keskus ja Turun yliopiston biotekniikan laitos.

Teksti: Tuomas Keränen

Kuva: Panthermedia