Hyaluronihappo ei suojaa maratoonarin polvea

Rustovauriot näkyivät magneetti­kuvissa vielä kolmen kuukauden kuluttua.

Nivelen sisään ruiskutettu hyaluronihappo on suosittu nivelrikkopolven hoidossa, mutta lääke suojaa myös urheilijan polven rustoa ja parantaa sen aineenvaihduntaa. Tämä mielessä tutkijat ruiskuttivat hyaluronihappoa tai lumehoitona keittosuolaa 20 maratoonarin polviin viikkoa ennen juoksutapahtumaa. Polvista otettiin 3 Teslan magneettikuvat ennen juoksua ja juoksun jälkeen.

Tulos oli negatiivinen eli lääkeaine ei suojannut polvirustoa juoksun rasituksilta. Rustovauriot näkyivät magneetti­kuvissa vielä kolmen kuukauden kuluttua molemmissa ryhmissä. Eri asia on sitten pitkänmatkan juoksun vaikutus painoon ja myöhempään polviartroosiin.

Useat tutkimukset ovat osoittaneet liian pitkän juoksurasituksen haitalliseksi esimerkiksi sydän­lihakselle ja nivel­rustoille. Maratoonarien polvien sisäsivun kantavissa ja polvi­lumpion rustoissa näkyy magneetti­kuvauksessa juoksun jälkeen jopa kolme kuukautta kestäviä ­muutoksia.

Lähde: Nathani A ym. Does injection of hyaluronic acid protect against early cartilage injury seen after marathon running? A randomized controlled trial utilizing high-field magnetic resonance imaging. Am J Sports Med, verkossa ensin 21.10.2019. doi: 10.1177/0363546519879138

Kirjoittaja
Hannu Paajanen

Kuva
Adobe/AOP

Artikkeli on alun perin julkaistu Lääkärilehdessä 49/2019.