Pitkäaikainen poskiontelotulehdus

Poskiontelotulehduksen oireita ovat nenän tukkoisuus, eritteen valuminen nenänieluun, jatkuva paksueritteinen nuha, kasvojen paineentunne tai kasvokipu, päänsärky sekä ajoittainen lämpöily.

Poskiontelot sijaitsevat kasvoissa molemmin puolin nenää. Niiden leveys on noin 2,5 cm ja syvyys noin 3,5 cm. Terveinä niissä on ilmaa, mutta tulehduksen aikana niissä on limakalvoturvotusta ja joskus limamärkäistä eritettä. Jos poskiontelotulehdus uusii, puhutaan toistuvasta tulehduksesta. Oireiden jatkuessa yli kolmen kuukauden ajan puhutaan pitkäaikaisesta eli kroonisesta nenän sivuontelotulehduksesta (kroonisesta sinuiitista).

Miten pitkäaikainen poskiontelotulehdus ilmenee?

– Nenän tukkoisuus
– Eritettä valuu nenänieluun
– Jatkuva paksueritteinen nuha
– Kasvojen paineentunne tai kasvokipu
– Päänsärky
– Ajoittainen lämpöily

Tila voidaan vielä varmistaa kaikututkimuksella (ultraäänitutkimuksella) tai poskiontelopunktiolla. Röntgenkuvausta tarvitaan harvoin.

Syyt

Poskiontelotulehduksen syynä on yleensä ontelon ja nenän välisen luonnollisen aukon tukkeutuminen limakalvoturvotuksen seurauksena. Limakalvoturvotuksen syynä voi olla mm. nuhakuume (flunssa) tai allergia. Limakalvo paksunee ja ilmanvaihto ontelossa heikkenee tai loppuu. Bakteerit pääsevät kasvamaan poskionteloissa ja seurauksena on äkillinen märkäinen poskiontelotulehdus. Jos limakalvo ei parane, voi seurauksena olla toistuva tai krooninen tulehdus. Joskus kroonisen poskiontelotulehduksen syy löytyy hammasjuuresta, joka ulottuu poskiontelon pohjaan. Pitkittyneeseen poskiontelotulehdukseen on myös muita, harvinaisia syitä.

Hoito

Usein pitkäaikaisen tulehduksen hoidossa pärjätään hyvällä lääkehoidolla, esim. kortikosteroidi-nenäsuihkeilla. Nenän kostutus tai huuhtelu voi myös auttaa. Antibiootteja tarvitaan pitkittyneen poskiontelotulehduksen hoidossa harvoin. Tilan arvioimiseksi ja hoitamiseksi voidaan myös käyttää poskiontelopunktiota.

Leikkaushoitoa suositellaan, jos muut hoidot eivät tepsi. Leikkaus voi tulla kyseeseen, jos tulehdus jatkuu yhtäjaksoisesti yli 2–3 kuukautta, tai jos äkillinen sivuontelotulehdus uusii 3–4 kertaa vuodessa. Leikkauksen tekee korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri, ja siinä parannetaan poskiontelon ja nenän välistä ilmanvaihtoa yleensä suurentamalla näiden välistä luonnollista aukkoa. Sopivan lääke- ja leikkaushoidon jälkeenkin voi osalle potilasta jäädä vaivaa. Siksi hyvä potilas-lääkärisuhde on tärkeä.

Kuva: Jaan Seitsara

Lue lisää jutun aiheesta