Iäkkäiden monilääkitys kuivattaa suut

Jos syljeneritys heikkenee huomattavasti, suun tasapaino järkkyy ja suusairaudet lisääntyvät nopeasti.

Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia on huolissaan lääkkeiden aiheuttamasta syljenerityksen vähenemisestä iäkkäillä ihmisillä. Seura muistuttaa, että syljenerityksen loppuminen tai huomattava heikkeneminen on suun ekokatastrofi. Syljen tehtävänä on nimittäin huuhtoa ja voidella suuta, estää mikrobien kasvua ja auttaa hammaskiilteen korjautumisessa.

Syljen puute aiheuttaa monia haittoja. Ensinnäkin suu altistuu monille suusairauksille. Muun muassa karies, sieni-infektiot ja iensairaudet leviävät kuivassa suussa lyhyessä ajassa. Syljen puuttuessa myös nieleminen, puhuminen ja maistaminen vaikeutuvat. Lisäksi kuiva suu vaikuttaa uneen.

Syljenerityksen väheneminen on lähes aina seurausta sairauksista ja niiden hoidosta. Runsas ja pitkäaikainen lääkkeiden käyttö on yleisin suun kuivumisen syy.

Apollonian mukaan päivittäisellä lääkemäärällä on suuri merkitys. Kun neljän päivittäisen lääkkeen raja ylittyy, syljen eritys vähenee merkittävästi. Sairauksista muun muassa Sjögrenin syndrooma ja diabetes voivat lisätä suun kuivuutta. Lisäksi pään ja kaulan alueen sädehoidot voivat vaurioittaa sylkirauhasten toimintaa.

Miten kuivaa suuta hoidetaan?

Kuivan suun hoito on haasteellista, sillä syihin on usein vaikea puuttua. Kuivan suun oireita voidaan kuitenkin lievittää useilla tavoilla.

Ensinnäkin monen ikäihmisen monilääkitystä kannattaisi purkaa ja muokata mahdollisuuksien mukaan. Toiseksi niin kauan kun sylirauhasten toimintaa on jäljellä, syljen määrää ja syljeneritystä voidaan tehostaa esimerkiksi pureskelua vaativalla ruualla, ksylitolipastilleilla tai -purukumilla sekä syljeneritystä stimuloivilla lääkkeillä.

Kuivuutta ja kuivan suun tunnetta voidaan lievittää myös riittävällä nesteen nauttimisella (vesi), sivelemällä suun limakalvoja ruokaöljyllä ja apteekista saatavilla suun kostutusaineilla. Alkoholia ja kahvia kannattaa välttää, sillä ne kuivattavat suuta. Myös oikeanlaisen hammastahnan valinta on tärkeää. Liian vahvat tahnat voivat nimittäin ärsyttää suuta.

Lähde:
Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia

Kuva:
Panthermedia