Näin pidät suun kunnossa

Suunterveyden perusta on yksinkertainen: hyvä suuhygienia ja terveelliset ruokatottumukset.

Hampaat eivät pysy terveinä itsekseen, vaan niitä on hoidettava päivittäin. Suunterveyden perusta on yksinkertainen: hyvä suuhygienia ja terveelliset ruokatottumukset.

Bakteeriplakin päivittäinen puhdistaminen hampaiden pinnoilta, hammasväleistä ja ienrajoista estää reikiintymistä ja ientulehdusta.

Pese hampaat fluorihammastahnalla aamuin illoin. Sähköhammasharja on tutkitusti tehokas, mutta huolellisesti harjaten hampaat saa puhtaaksi myös tavallisella hammasharjalla. Älä huuhdo tahnaa kokonaan pois, jotta suuhun jää fluoria hampaita suojaamaan. Puhdista hammasvälit kerran päivässä. Jos hammaslangan käyttö tuntuu hankalalta, kokeile erilaisia lankaimia. Suuret välit puhdistuvat parhaiten sopivan kokoisilla väliharjoilla.

Vinkkejä harjaukseen:

1. Ota hammasharjasta kiinni kevyesti.
2. Aloita hampaiden harjaus takahampaista.
3. Käy järjestelmällisesti läpi hampaiden kaikki pinnat: sisäpinnat, ulkopinnat ja purupinnat. Järjestyksellä ei ole väliä.
4. Harjaa 2–3 hammasta kerrallaan hammasharjaa sivusuunnassa edestakaisin nykyttäen. Jos käytät sähköhammasharjaa, anna sen liikkua kuin itsestään hammas kerrallaan.
5. Harjaa kevyesti, niin et vahingoita ikeniä etkä hampaita.
6. Muista, että hammasharjan pitää osua myös ienrajaan. Sen on tärkein puhdistettava kohta!

Muista säännöllinen ruokarytmi

Jatkuvaa napostelua ja sokeristen juomisen siemailua kannattaa välttää, sillä hampaat sietävät vain 4‒6 happohyökkäystä päivässä. Makeat herkut on siksi hyvä nauttia aterian yhteydessä. Paras janojuoma on vesi. Mehujen, virvoitushuomien ja makuvesien happamuus sen sijaan altistaa hampaat eroosiolle ja sokeri reikiintymiselle.

Ksylitoli estää tutkitusti hampaiden reikiintymistä ehkäisemällä reikiä aiheuttavien bakteerien kasvua ja toimintaa. Suositeltava kokonaismäärä on 5 grammaa päivässä. Se vastaa 6‒10 ksylitolipurkkatyynyä, joita pureskellaan aterioiden jälkeen 1–2 kappaletta kerrallaan.

Hoida suun vaivat ajoissa

Järkevin tapa huolehtia suun terveydestä on ehkäistä ja hoitaa sairaudet mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Mitä kauemmin annat ongelman muhia suussa, sitä suurempi ja kalliimpi remontti on edessä.

Monet suun krooniset tulehdukset eivät välttämättä aiheuta oireita ja pääsevät siksi etenemään salakavalasti. Esimerkiksi alkavaa kariesvauriota et pysty itse näkemään eikä ientulehduskaan aina anna merkkejä. Siksi on tärkeää käydä säännöllisesti hammaslääkärillä ja suuhygienistillä – vain ammattilainen pystyy havaitsemaan mahdolliset suun sairaudet ajoissa.

Kun alkava kariesvaurio todetaan tarpeeksi ajoissa, hammasta ei välttämättä tarvitse paikata. Kun pidät vaurioituneen hampaan pinnan puhtaana, vältät jatkuvaa napostelua ja juot janojuomaksi vettä, vaurion eteneminen pysähtyy eikä reikää pääse syntymään. Varhaishoito on aina potilaan ja hammaslääkärin yhteistyötä – se vaatii huolellista omahoitoa ja säännöllistä käyntiä tarkastuksessa.

Myös lievä ientulehdus kannattaa ottaa vakavasti. Jos tulehdus saa edetä hoitamattomana liian pitkään, siitä voi seurata vakava hampaan kiinnityskudossairaus, parodontiitti. Pahimmillaan se voi aiheuttaa hampaiden irtoamisen sekä lisätä sydän- ja verisuonisairauksien riskiä.

Ientulehdus syntyy, kun plakkia pääsee kertymään ienrajaan ja hammasväleihin. Tulehtunut ien on punoittava, usein hieman turvonnut ja aristava. Selkein oire on verenvuoto hampaita harjatessa.

Ientulehduksen suurin riskitekijä on huono suuhygienia. Säännöllinen hampaiden puhdistus on a ja o myös ientulehduksen ehkäisyssä. Kun putsaat hampaiden ienrajoihin kertyvät bakteerit riittävän tehokkaasti päivittäin, ientulehdusta ei pääse muodostumaan.

I love suu -kampanja kannustaa suun omahoitoon

Uudella suunterveyskampanjalla Hammaslääkäriliitto haluaa kannustaa suomalaisia huolehtimaan paremmin suunterveydestään. Kampanja toteutetaan verkossa ja sisältöjä jaetaan sosiaalisessa mediassa.

I love suu kannustaa kysymään ja keskustelemaan suunterveydestä sekä jakamaan sisältöjä ja haastamaan myös kavereita mukaan testaamaan suunterveystietonsa. Keinot ovat värikkäitä, mutta pohjalla on tiukkaa asiaa, tutkittua suunterveystietoa ja Käypä hoito -suositukset.

Tekstin koonnut:
Anu Tilander
Hammaslääkäriliitto

Lähteet:
Hammaslääkäriliiton asiantuntijahammaslääkäri Hannu Hausen ja I love suu -kampanjan materiaalit.

Kampanjan uutistenlukija Krisse Salminen antaa ohjeita suunterveyden edistämiseen krissemäiseen tyyliin.

I love suu Facebookissa.

Tutustu suunterveystietoon myös Hammaslääkäriliiton sivuilla.

Duodecimin Käypä hoito -suositusten potilasversiot Terveyskirjaston sivuilla:
Hampaassa reikä – eikä!
Parodontiitti eli hampaan kiinnityskudossairaus