Auraton migreeni geneettisesti yhteydessä aivoinfarktiin

Migreeniä potevien suurentunut aivoinfarktin riski on todettu myös epidemiologisissa tutkimuksissa, mutta migreenin eri tyyppien osalta tulokset ovat ristiriitaisia.

Aarno Palotien yhdessä ulkomaalaisten senioritutkijoiden kanssa johtamassa suuressa monikansallisessa tutkimuksessa todettiin, että migreenillä ja aivoinfarktilla on yhteisiä geneettisiä riski­tekijöitä.

Aivoinfarktilla on vahvempi geneettinen yhteys aurattomaan migreeniin kuin auralliseen. Suurten suonten tautiin liittyvällä ja kardioembolisella aivoinfarktilla oli enemmän yhteisiä riskitekijöitä migreenin kanssa kuin pienten suonten tautiin liittyvällä.

Migreeniä potevien suurentunut aivoinfarktin riski on todettu myös epidemiologisissa tutkimuksissa, mutta migreenin eri tyyppien osalta tulokset ovat ristiriitaisia. Tuoreimpien epidemiologisten tutkimusten mukaan suurentunut aivoinfarktiriski liittyisi nimenomaan auralliseen migreeniin, jota potee noin 15 prosenttia migreenipotilaista. Tutkijat selittävät ristiriitaa siten, että aurallisessa migreenissä riski saattaa liittyä sellaisiin harvinaisiin geneettisiin variantteihin, joita genominlaajuiset tutkimus­strategiat eivät tavoita.

Yhteiset geneettiset riskitekijät viittaavat siihen, että migreenin ja aivoinfarktien taustalla on yhteisiä mekanismeja. Migreenipotilailla on esimerkiksi kiihtynyt trombosyyttien aggregoitumistaipumus. Migreenin ja aivoinfarktin kanssa yhteistä geneettistä taustaa näyttää olevan myös sepelvaltimotaudilla, verenpainetaudilla ja diabeteksella.

Tutkimuksessa yhdistettiin päänsärkyyn ja aivoinfarktiin liittyvien genominlaajuisten assosiaatiotutkimusten tietoja. Meta-analyyseissä käytettiin noin 23 000 migreenipotilaan ja 95 000 verrokin ja vastaavasti 12 000 aivoinfarktipotilaan ja 
62 000 verrokin tietoja.

Lue myös:
Haasteellinen kroonistuva migreeni
Kolme tarinaa migreenistä

Lähde:
Malik R, Freilinger T, Winsvold BS ym. Shared genetic basis for migraine and ischemic stroke. A genome-wide analysis of common variants. Neurology 2015;84:1–13.

Kirjoittanut:
Pertti Saloheimo
neurologian erikoislääkäri

Kuva:
Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehdessä 24/15.