B3-vitamiinista tuskin ratkaisua sikiön epämuodostumiin

Huomiota saanutta tutkimusta ei ole syytä pitää erityisen merkittävänä.

Suomenkin sanomalehdissä on hiljakkoin saanut huomiota Australiassa havaittu yhteys B3-vitamiiniryhmään kuuluvan niasiinin vajauksen ja sikiön tiettyjen epä­muodostumien sekä keskenmenojen välillä. Tutkimus on kuitenkin hyvin alustava, ja siitä tuskin saadaan kovin merkittävää ratkaisua näihin ongelmiin.

Tutkimuksessa selvitettiin neljässä (!) perheessä esiintyviin synnynnäisiin epä­muodostumaoireyhtymiin (VACTLER-VATER) liittyviä geneettisiä poikkeavuuksia. Muutoksia havaittiin kahdella geenialueella, jotka säätelivät nikotinamiini-adeniinidinukleotidisynteesiä (NAD). Tämä on tärkeä solujen oksidaatiotapahtumia ja energia-aineenvaihduntaa säätelevä aine, jonka vajaus huonontaa myös solujen DNA-korjausmekanismeja. Niasiini on keskeinen NAD-substraatti, jota elimistö saa suoraan ruokavaliosta tai tuottaa ravinnon tryptofaanista.

Jatkotutkimuksissa muuntogeenisillä hiirillä NAD-metaboliaketjun katkaiseminen aiheutti sikiöepämuodostumat. Kun ravinnossa annettiin ylimäärä niasiinia, epä­muodostumia ei syntynyt. Tutkija otaksuvat, että ruokavalion antama suoja toimii myös ihmisellä, mutta annosta ei tunneta. Niasiinia on runsaasti lihassa, kalassa, kananmunissa, viljassa ja maidossa. Raskaana oleville suositellut monivitamiini­tabletit sisältävät noin 20 mg niasiinia, mikä hyvin täyttää THL:n suosituksen.

Epämuodostumien ja toistuvien keskenmenojen etiologia on monitekijäinen, eikä tämän tutkimuksen havaintoa ole syytä pitää erityisen merkittävänä kokonaisuuden kannalta. Ehkä joissain toistuvissa tilanteissa saadaan hyötyä sulkemalla pois ­vanhempien NAD-metabolian geenivirheitä.

Lähde: Shi H, Enriquez A, Rapadas M (ja 31 muuta tekijää). NAD deficiency, congenital malformations and niacin supplementation. N Engl J Med 2017;377:544–52.

Pertti Kirkinen
professori

Kuva: Fotolia