Irti rutiinikuvaamisesta

HUS:n Lastenklinikalla syöpähoidon jälkeistä tietokonetomografian käyttöä on pystytty vähentämään hoitotulosten kärsimättä.

Tietokonetomografia­kuvausten määrä kasvoi Suomessa 23 % vuosina 2005–2008, eikä ku­vausten määrä ole ­Säteilyturvakeskuksen (STUK) arvion mukaan viime vuosina ainakaan vähentynyt.

Kaksi prosenttia kaikista TT-kuvauksista tehdään lapsille. Suomessa lapsia kuvataan pienemmillä annoksilla kuin monissa muissa maissa, mutta STUK:n mukaan lasten säteilykuormaa pitää edelleen pyrkiä pienentämään.

Asiaan on tartuttu aktiivisesti muun muassa HUS:n Lastenklinikan röntgenosastolla. Lastenradiologi Anna Föhr kertoo, että TT-kuvaus korvataan magneettikuvauksella tai ultraäänitutkimuksella, jos se on mahdollista. Esimerkiksi vatsan alueen ja aivojen kuvantamisessa käytetään tietokonetomografiaa lähinnä vain traumojen ja äkillisten oireiden selvittämisessä.

Magneettikuvauksen käyttöä rajoittaa menetelmän hitaus.

– Lisäksi alle kouluikäiset pitää nukuttaa magneettikuvausta varten, joten anestesialääkäreitä ja -hoitajia pitäisi ­olla enemmän, jotta magneettikuvausten osuutta voitaisiin lisätä, Föhr sanoo.

Lapsille omat kuvausarvot

Föhrin mukaan lasten TT-kuvauksiin on tärkeää tehdä omat, kokoon perustuvat kuvausprotokollat. Lapsilla säteily vaimenee vähemmän pienen koon vuoksi. Lapset ovat myös herkempiä ­säteilyn haittavaikutuksille, koska heillä on enemmän ­jakautuvia ­soluja kuin ­aikuisilla.

– Lisäksi lapsilla on enemmän ikävuosia edessä ja siksi säteilyn haittavaikutuksillakin on enemmän ­aikaa tulla esille. Kuvauskäytäntöjä optimoidaan jatkuvasti, jotta tutkimukset pystyttäisiin tekemään pienimmällä mahdollisella säteilymäärällä.

Lastenklinikan syöpäosastolla on pohdittu, kuinka usein syövän seurannassa on tarpeen ottaa TT-kuvia. Hematologi Mervi Taskinen kertoo, että hoidon päättymisen jälkeistä rutiininomaista kuvaamista on pystytty vähentämään hoitotulosten kärsimättä.

Lancetissa kesällä julkaistun tutkimuksen mukaan lasten TT-kuvaukset ­lisäävät aivosyöpä- ja leukemiariskiä. Anna Föhr muistuttaa, että tutkimusten aiheuttama syöpäriski on kuitenkin ­hyvin pieni.

– Kun tutkimus on tarpeen, hyödyt ovat suuremmat kuin haitat.

STUK kerää parhaillaan potilastietoa saadakseen TT-kuvauksille valtakun­nalliset säteilyannoksien vertailutasot ­lapsen koon mukaan.

Hertta Vierula
Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehdessä 39/2012.

Lue lisää jutun aiheesta