Kaksi eri enterovirusta sairastuttaa nyt lapsia 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos haluaa kuulla vakavista tapauksista.

Adobe/AOP

Tartuntaudeista ei päästä, ja parhaillaan enterovirus riehuu niin otsikoissa kuin lapsiperheissäkin.

Tautia liikkuu ainakin Turussa ja Helsingissä, ja lapsia on joutunut jopa tehohoitoon.

Lasten ja nuorten päivystyksen osastonylilääkäri Anna-Maija Kujari Turun yliopistollisesta keskussairaalasta kertoo, että ainakin Turussa kyseessä on kaksi erilaista, eri enterovirustyypin aiheuttamaa tautia. 

– Enterorokko eli coxsackie A6 aiheuttaa rakkuloita suuhun, nieluun, käsiin ja jalkoihin. Sitä esiintyy lapsilla, mutta aikuisillakin jonkin verran. Tällä hetkellä Turussa päivystyksessä näkyy lapsia, joilla on suussa ja nielussa rakkuloita ja syöminen sujuu heikosti, Kujari kertoo.

Tauti on kuitenkin yleensä lieväoireinen ja paranee itsestään. Rakkuloiden vuoksi ei ole tarvetta tulla lääkäriin, ellei kyse ole vauvaikäisestä, joka menee aivan syömättömäksi suun kipeiden rakkuloiden vuoksi. Kipua voi helpottaa tulehduskipulääkkeillä.

– Tämänkin sairauden leviämisen ehkäisyssä hyvä käsihygienia on ensiarvoisen tärkeää.

Hengitysvaikeuksien takia lääkäriin

Enterovirus D68:n aiheuttamassa taudissa rakkuloita ei tule. Virus voi aiheuttaa vaikeita hengitysvaikeuksia ja avaavien lääkkeiden tarvetta lapsille, joilla ei ole taustalla esimerkiksi infektioastmaa. Vaikeita oireita on tänä syksynä ollut myös isommilla lapsilla, jopa kouluikäisillä.

– Jos lapsella on hengitysvaikeuksia, lääkäriin tulon kynnys pitää olla matala, Kujari sanoo.

Hän ei pidä tilannetta poikkeuksellisena, sillä D68-virukselle on tyypillistä aiheuttaa hankalia hengitysvaikeuksia.

Coxsackie A6 -viruksen aiheuttamaa enterorokkoa esiintyy vuosittain, enterovirus D68 liikkuu harvemmin. Kujari muistelee, että viimeksi sitä on liikkunut Turussa enemmän vuosina 2014 ja 2016.

Vaikka taudeissa ei sinänsä ole mitään kummallista, Kujarin mielestä on hyvä, että niistä puhutaan.

– On tärkeää, että vanhemmat tunnistavat hengitysvaikeuden ja toisaalta tietävät, että rakkulat eivät ole vaarallisia.

Päivähoitoon voi coxsackie A6 -infektion jälkeen mennä, kun lapsen vointi on hyvä, eikä uusia rakkuloita enää tule. D68:n jälkeen lapsi voi mennä hoitoon, kun on kuumeeton ja muuten hyväkuntoinen. Avaavien lääkkeiden käyttö ei ole este hoitoon menemiselle.

Enemmän kuin viime vuonna

THL:n tartuntatautilääkäri Katja Kotkavaaran mukaan enterovirustapauksia näyttää olevan enemmän kuin viime vuonna. 12. syyskuuta mennessä tartuntatautirekisteriin on ilmoitettu jo 211 tapausta, kun viime vuonna niitä oli yhteensä 243 koko vuoden aikana.

– Yleensä suurin osa tartunnoista todetaan syys-marraskuussa, mutta nyt on nähty enemmän tapauksia jo heinäkuun puolivälin jälkeen. 

Läheskään kaikkia potilaita ei laboratoriotestata, sillä useimmiten taudinkuva on selkeä. Eri virustyyppien erottaminen toisistaan vaatii erillisen virustyypityksen. Tartuntatautirekisteriin tulee vain tieto enterovirustartunnasta, tyypitystietoja rekisteriin tule.

– Infektiot ovat yleensä lieväoireisia, mutta vakavampiakin taudinkuvia nähdään vuosittain. Useimmiten oireita ilmenee lapsilla, mutta myös nuoret ja aikuiset voivat saada oireisen enterorokon.

Jos infektiolääkärit kohtaavat vakavaoireisia potilaita, joilla mahdollisesti on enteroviruksen aiheuttama infektio, Kotkavaara toivoo, että siitä kerrottaisiin THL:lle.

– Olemme kiinnostuneita asiasta ja haluamme tietää, onko vakavia tapauksia enemmän, hän sanoo. 

Anne Seppänen

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.