Koira voi haistaa Clostridium difficilen

Koulutettu koira voi haistaa Clostridium difficile -tartunnan ihmisestä, hollantilaistutkijat selvittivät. Cliff-niminen beagle nuuhki amsterdamilaisessa sairaalassa 300 potilasta, heistä 30:lla oli C. difficile -infektio ja 270 toimi verrokkina.

Koulutettu koira voi haistaa Clostridium difficile -tartunnan ihmisestä, hollantilaistutkijat selvittivät. He käyttivät kaksivuotiasta beagle-rotuista koiraa tutkimuksensa päätehtävässä. Cliff-niminen beagle nuuhki amsterdamilaisessa sairaalassa 300 potilasta, heistä 30:lla oli C. difficile -infektio ja 270 toimi verrokkina.

Koira "tutki" 10 potilasta kerrallaan, joukossa yksi tartunnan saanut. Se osoitti oikean, tartuntaa kantavan henkilön 25 kertaa 30 tutkimuskierroksesta. Koira tunnisti bakteeritartunnan potilasta ympäröivästä ilmasta, koskettamatta potilasta.

Koira osoitti C. difficile -tartunnan myös ulostenäytteistä. Tartuntanäytteitä oli 50, puhtaita saman verran. Tässä testissä koiran osumatarkkuus oli 100 %.

Tutkijoiden mukaan koiran käyttäminen tartuntojen etsimiseen sairaalassa olisi nopeaa: yhden osaston tutkimiseen kuluisi vain muutama minuutti. Lemmikkiskannauksella tartunnat voitaisiin huomata varhaisessa vaiheessa, mutta on selvittämättä, vähenisivätkö tartunnat sen avulla.

Tutkijat muistuttavat, että periaatteen vahvistavan tutkimuksen jäljiltä jäi vielä muitakin avoimia kysymyksiä. Mitä koira tarkalleen ottaen haistaa? Kuinka se reagoisi tavatessaan potilaan, jolla on tuore tartunta? Voiko positiivinen reaktio oireettomaksi parantuneen potilaan kohdalla olla merkki taudin uusiutumisesta, kuten tutkimuksessa yhden potilaan kohdalla näytti tapahtuvan? Entä kuinka koira toimisi tilanteessa, jossa useampi infektiota kantava potilas olisi samassa tilassa?

Näihin kysymyksiin tutkijat aikovat etsiä vastauksia lähitulevaisuudessa.

Tutkimus julkaistiin BMJ:n joulunumerossa.

Jaana Ahlblad
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Lue lisää jutun aiheesta