Ulostebakteereita sisältävät kapselit tehosivat Clostridium difficile -infektioon

Ulostebakteereita sisältävät kapselit tehosivat Clostridium difficile -infektioon Kuva 1 / 1

Ulosteensiirron vaihtoehdoksi on kehitetty uusi hoitomuoto uusiutuneeseen Clostridium difficile -infektioon. Potilaista 90 % parani infektiosta, kun heille annettiin pakastettuja, terveen henkilön ulostetta sisältäviä kapseleita. Näin toteaa JAMA:n tutkimus.

Tutkimuksessa oli mukana 20 iältään 11–89-vuotiasta potilasta. Joillakin potilailla oli ollut ainakin kolme lievää tai keskivaikeaa Clostridium difficile -infektiota. He olivat saaneet hoidoksi vankomysiinia, mutta se ei ollut tehonnut.

Osalla potilaista oli ollut kaksi vakavaa, sairaalahoitoa vaatinutta Clostridium difficile -infektiota.

Potilaat saivat kahtena peräkkäisenä päivänä 15 kapselia, jotka sisälsivät terveiden luovuttajien jäädytettyä ulostetta. Heidän oireitaan seurattiin kuusi kuukautta.

Tutkimuksen mukaan hoitoon ei liittynyt haitallisia vaikutuksia. Tutkijat sanovat, että tarvitaan vielä laajempia tutkimuksia, jotka vahvistavat nämä tulokset.

Yleensä C. difficile -infektiossa esiintyy ripulia, vatsakipuja, kuumetta ja tulehdusarvojen merkittävää suurentumista. Tauti vaihtelee oireettomuudesta hengenvaaralliseen rajuun infektioon.

Lähde: Oral, Capsulized, Frozen Fecal Microbiota Transplantation for Relapsing Clostridium difficile Infection

Ulla Toikkanen
toimittaja

Kuva: Janice Carr/CDC

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.

Oletko jo lukenut nämä?

  • Koira voi haistaa Clostridium difficilen

    Koulutettu koira voi haistaa Clostridium difficile -tartunnan ihmisestä, hollantilaistutkijat selvittivät. Cliff-niminen beagle nuuhki amsterdamilaisessa sairaalassa 300 potilasta, heistä 30:lla oli C. difficile -infektio ja 270 toimi verrokkina.

    Uutiset 1.1.2013