Korkeemmassa vai kyläparantajan kädessä?

Tämän vuosisadan puolella on hiljalleen siirrytty delegoimaan lääkärien tehtäviä hoitajille ja kehitysmaissa myös pikakoulutetuille vapaaehtoisille.

Mikä ero on jumalalla ja lääkärillä? – Jumala ei luule olevansa lääkäri.

Aikanaan vitsi nauratti mutta samalla ryhti oikeni: harvaa ammattia voi edes pilan päiten verrata jumaluuteen.

Kliinikkovuodet opettivat nöyryyttä mutta myös pönkittivät kaikkivaltiutta. Määräilemme elämästä, ohjeistamme kuolemaa, tongimme arimpia.

Afrikassa on valtava pula terveydenhuollon ammattilaisista. Totta kai ajattelen välillä olisiko minusta täällä enemmän hyötyä alkuperäisessä ammatissani parantajana.

Vaikka kaikki afrikkalaiset terveyskoulutuksen saaneet menisivät sahalle eli sairaalaan töihin, ei se silti riittäisi. Tarvetta on liikaa ja nimenomaan ruohonjuuritasolla. Saharan eteläpuolisesta Afrikasta puuttuu eniten terveydenhuollon ammattilaisia, leijonanosa globaalista 7,2 miljoonan vajeesta.

Viime viikolla kävin Kenian itäisessä Tana River -osavaltiossa. Terveydenhuollon tarve tuli kerralla selväksi kun ajoimme tuntikausia kameleiden ja piikkipensaiden kansoittamaa kuivaa joenuomaa ja saavuimme vihdoin paikkakunnan terveyskeskukseen. Sairaanhoitaja eli ”doktor” oli matkoilla, joten puotia piti työpaikkakoulutettu vapaaehtoinen, Abdi.

Apteekki oli pöydällä purkeissa ja synnytystilana toimi varasto, johon tuskin mahtui makaamaan. Ei ihme, että suurin osa synnytyksistä tapahtuu edelleen kotona, lisäten äiti- ja lapsikuolleisuutta. Keskipäivän auringon hiljentämät potilaat odottivat kärsivällisinä porstuassa. Jokunen nainen oli viimeisillään raskaana, synnytyspoltoista kertoi vain hienoinen otsan rypistys.

Tanan puskaklinikka edustaa itse asiassa Maailman terveysjärjestön suosimaa ratkaisua lääkäripulaan: task shifting, jolle ei netistä löytynyt suomennosta. Puhuttakoon vaikka tehtävien siirrosta tai paljasjalkalääkäriydestä. Tämän vuosisadan puolella on hiljalleen siirrytty delegoimaan tohtorien tehtäviä hoitajille ja kehitysmaissa myös pikakoulutetuille vapaaehtoisille kuten Abdi.

Varsinkin lapsikuolleisuutta on päästy vähentämään kouluttamalla kyläläisiä hoitamaan lasten malariaa, ripulia ja keuhkokuumetta. Kaikki kuumeiset lapset diagnosoidaan malarian pikatestillä ja hoidetaan artemisiinillä. Ripuliin neuvotaan nesteytysliuoksen käyttö ja keuhkokuumeeseen voidaan antaa ensi linjan antibiootteja. Lasten olkavarret myös mitataan ja aliravitut ohjataan hoitoon.

Maaseutusairaaloissa on alettu kouluttaa kirurgiassistentteja, jotka pystyvät avustamaan ja jatkossa myös tekemään itse toimenpiteitä, keisarinleikkaukseen asti. HI-infektion korkeilla esiintymisalueilla hoitajat diagnosoivat ja hoitavat komplisoitumattomat tapaukset ilman lääkäriä.

Maatiaislääkäreiden hoitotulokset ovat rohkaisevia – samantasoisia verrattuna oikeiden lääkäreiden hoitoon. Ennen kaikkea kuolleisuus vähenee kun elämän pelastavan pillerin voi saada nopeasti hieman lukutaitoiselta, oikein koulutetulta naapurilta.

Lue lisää: Olisi edes vettä

Miten reagoivat lääkärit tähän jumaluuden siirtoon? Kirjallisuuden mukaan koulutettujen muutosvastarinta on suurta varsinkin virkamiestasolla. Hehän joutuvat ohjeistamaan kyläparantajat ja myös viime kädessä kantamaan vastuun jos jotain menee pieleen, joten heillä on syytäkin olla alkuun huolissaan. Yllättäen myös hoitajatasolla koetaan tehtävien siirto uhkana. Saattaa syntyä tilanne, jossa lääkärin työ – lääkkeiden määrääminen – siirretään suoraan kouluttamattomalle henkilölle ja se aiheuttaa hankalia valtasuhteiden muutoksia.

Abdin kohdalla ei kannata olla huolissaan – valta ei ole mennyt hänellä päähän. Läheltä kuuluu moskeijan rukouskutsu. Jumaluuden muodoista ei ole tässä yhteisössä epäselvyyttä. Olisipa ammatillisen vastuun jakaminen maailman heikoimpien hyväksi yhtä suoraviivaista.

Lähteet:
Task shifting in health care in resource-poor countries. McPake, B ; Mensah, K. The Lancet, 2008, Vol.372(9642), pp.870-871.
Health systems supports for community case management of childhood illness: lessons from an assessment of early implementation in Malawi. Callaghan-Koru, J ; Gilroy, K ; Hyder, A ; George, A ; Nsona, H ; Mtimuni, A ; Zakeyo, B ; Mayani, J ; Cardemil, C ; Bryce, J. BMC Health Services Research, 2013, Vol.13, p.55-55.

Kirjoittanut:

Terhi Heinäsmäki
Humanitaarisessa järjestössä työskentelevä lääkäri Terhi Heinäsmäki kommentoi maailman terveydentilaa Nairobista käsin.

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.

Lue myös nämä Terhi Heinäsmäen kirjoitukset:
Onko pisa-pätevyytemme kupla?
Sierra Leone selätti näkymättömän tappajan