Lastensuojelun menneisyyttä tutkitaan – haastateltavia kaivataan lisää

Lisää haastateltavia kaivattaisiin erityisesti Etelä-Karjalasta sekä koko Pohjanmaan alueelta.

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) tilaama ja Jyväskylän yliopiston toteuttama selvitys lastensuojelun menneisyydestä on edennyt suunnitelmien mukaan. Selvitykseen kaivattaisiin kuitenkin lisää haastateltavia.

Tähän mennessä on haastateltu noin 120 henkilöä, joista suurin osa on ollut sijoitettuna lastenkotiin tai perheeseen 1950–1970-luvuilla.

Alueellisesti haastattelut ovat painottuneet Etelä-Suomeen. Eniten haastatteluja on tehty Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa ja Keski-Suomessa. Lisää haastateltavia kaivattaisiin erityisesti Etelä-Karjalasta sekä koko Pohjanmaan alueelta.

Lue lisää: Mikä on kuumeen raja?

Haastatteluun voi ilmoittautua henkilö, jolla on omia kokemuksia kaltoinkohtelusta joko ammattilaisena (esimerkiksi työntekijänä, perhehoitajana) tai lapsena lastensuojelulaitoksissa tai sijaisperheissä 1930–80-luvuilla.

Ministeriön mukaan selvityksen tarkoitus on antaa ihmisille mahdollisuus kertoa omia kokemuksiaan lastensuojelusta. Kokemusten avulla saadaan käsitys menneiden aikojen suomalaisesta lastensuojelusta. Lisäksi selvityksen tavoitteena on vaikuttaa nykyisen lastensuojelun sijaishuollon toimintaan niin, että kaltoinkohtelua ei esiintyisi ja siihen puuttuminen olisi välitöntä ja aukotonta. Selvitys valmistuu keväällä 2016.

Haastateltavaksi voi ilmoittautua osoitteeseen lastensuojeluhanke@jyu.fi tai puhelimitse numeroon 040 805 3930 (arkisin klo 9-15).

Lähde:
Sosiaali- ja terveysministeriö

Kuva:
Panthermedia