Miksi yksityisille lääkäriasemille ei saada jäykkäkouristusrokotetta?

Julkisen terveydenhuollon puolelle rokote on saatavilla.

Yksityisillä lääkäriasemilla on jo vuosia ollut vaikeuksia saada jäykkäkouristusrokotetta.

Mistä tämä johtuu, Sanofin rokotteista vastaavan Sanofi-Pasteur-liiketoimintayksikön maajohtaja Jenni Vuola?

– Suomen markkinoilla on vain yksi myyntiluvallinen jäykkäkouristus-­kurkkumätärokote, jonka valmistajalla (vuodenvaihteesta AJ Vaccines A/S, aiemmin Statens Serum Institute) on jo pitempään ollut tuotanto-ongelmia. Tämä on heijastunut useisiin Euroopan maihin.

– Taustalla on rokotteiden pitkä ja monimutkainen tuotantoprosessi. Yhdistelmärokotteen, jonka yhtenä komponenttina on tetanus, yhden erän valmistusaika on jopa kaksi vuotta. Myös rokotevalmistajia on nykyisin vähän. Kysynnän muutoksiin voidaan siis reagoida hitaasti.

Miten tilannetta on pyritty ratkaisemaan?

– Sanofi Pasteurilla ei ole Suomen ­markkinoille myyntiluvallista tuotetta. Viime vuonna toimme määräaikaisella erityisluvalla Suomeen jäykkäkouristus-kurkkumätärokotetta, jolla on myynti­lupa useissa Euroopan maissa.

Miten tilanne on näkynyt lääkeyritys GSK:lla, rokoteyksikön päällikkö Susanna Korpivaara?

– Jäykkäkouristus-hinkuyskärokotteemme menekki on kasvanut, ja tuomme sitä ylimääräisen erän yksityissektoria varten.

Julkisesta terveydenhuollosta rokotteen saa. Miten THL on saanut rokotetta hankittua, ylilääkäri Hanna Nohynek THL:n Rokotusohjelmayksiköstä?

– THL:llä on lääkeyritysten kanssa hankintakilpailujen perusteella tehdyt sopimukset, ja ne ovat pystyneet tuomaan tilaamamme määrän annoksia. Yksityissektori tilaa rokotteita pienemmissä erissä.

Kirjoittaja:
Anne Seppänen
toimittaja

Kuva: Fotolia

Juttu on julkaistu Lääkärilehdessä 22/2017.