Mitä talven 2015–2016 influenssakaudelta odotetaan?

Influenssarokote kannattaa ottaa marras-joulukuussa. Suoja muodostuu noin kahdessa viikossa.

Talvi lähestyy ja se tietää myös influenssakauden alkamista. Viime vuoden influenssakausi alkoi tavallista aikaisemmin ja ensimmäisistä tapauksista ilmoitettiin jo joulukuussa. Kolmella aikaisemmalla kaudella influenssa lähti käyntiin vasta tammikuussa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Niina Ikosen mukaan on vielä liian aikaista ennustaa, milloin seuraava kausi alkaa.

Pohjoisella pallonpuoliskolla influenssakauteen 2015–2016 on alettu valmistautua jo helmikuussa 2015. Silloin päätettiin kauden influenssarokotteen sisältö. Ikonen kertoo, että Maailman terveysjärjestö WHO suositteli rokotekokoonpanoon muutosta kahden viruskomponentin osalta. Kolmivalenttisessa rokotteessa influenssa A(H1N1) säilyy ennallaan. Sen sijaan A(H3N2)-viruskomponentti ja Influenssa B:n viruskomponentti on muutettu. Neljävalenttiseen rokotteeseen suositeltiin lisäksi toista influenssa B-viruskantaa.

Huomio B-viruksissa

Ikosen mukaan rokotteen antaman suojan ennustaminen on vaikeaa. Esimerkiksi viime vuonna uudenlaista muuntunutta influenssa A(H3N2)-viruskantaa alkoi ilmestyä ensimmäisen kerran vasta maaliskuussa. Silloin pohjoisen pallonpuoliskon rokotesuositus oli jo tehty, eikä uudenlaista A(H3N2)-virusta ollut enää mahdollista vaihtaa rokotteeseen. Siksi rokotteen antama suojateho ei ollut paras mahdollinen A(H3N2)-viruskantaa vastaan.

– Tämän hetkisen tiedon mukaan ei ole havaittu viime kauden tapaan muuntuneita viruksia, jolloin rokotteen suojateho jäisi merkittävästi alentuneeksi. Aina on myös syytä muistaa, että rokote sisältää useita eri influenssaviruksia ja eri virusten valtasuhteet vaihtelevat maittain, Ikonen kertoo.

Hänen mukaansa nyt kiinnitetään erityisesti huomiota B-viruksiin, koska tällä hetkellä eteläisellä pallonpuoliskolla esiintyy kahdenlaisia B-viruksia: Yamagata- ja Victoria-haaran viruksia. Suomessa saatavilla olevissa kauden 2015–2016 pistettävissä inaktivoiduissa rokotteissa on vain yhtä kahdesta B-viruksesta. Tämä on B/Yamagatan haaran virus.

– Australiassa kiertää sekä influenssa A(H3N2) että B-viruksia. Influenssa B-virukset ovat kauden tässä vaiheessa olleet vallitsevia ja erityisesti viime viikkojen aikana B/Victoria haaran viruksia on todettu yhä enemmän. Jos B/Victoria ottaa yliotteen pohjoisella pallonpuoliskolla, ei kauden 2015–2016 pistettävä rokote ole optimaalinen B-viruksen osalta. Sen sijaan B/Victoria-kannan virus on kansallisessa ohjelmassa nenäsumutteena annettavassa elävässä heikennetyssä rokotteessa, Ikonen kertoo.

Nenäsumutetta 24–35 kuukauden ikäisille

Influenssarokotteen saavat maksutta ne, joiden terveydelle influenssa aiheuttaa oleellisen uhan tai joiden terveydelle influenssarokotuksesta on merkittävää hyötyä (katso lista jutun lopusta). Jos henkilö ei ole oikeutettu ilmaiseen rokotukseen, hän voi ostaa rokotteen apteekista reseptillä tai käydä yksityisellä lääkäriasemalla rokotuttamassa itsensä.

THL:n Rokotusohjelmayksikön ylilääkäri Hanna Nohynekin mukaan Suomessa on saatavilla ainakin neljää eri influenssarokotevalmistetta. Kuten aiempina vuosina, näistä kansalliseen ohjelmaan on hankittu 1,2 miljoonaa annosta pistettäviä rokotteita.

– Lisäksi ensimmäistä kertaa on hankittu nenäsumutetta, jota on varattu joka kolmannelle 24–35 kuukauden ikäiselle lapselle. Helpon annosteltavuutensa vuoksi on arveltu, että nenäsumute voisi lisätä vanhempien halukkuutta antaa lapselle influenssarokote. Viime kauden pikkulasten influenssarokotuskattavuus oli vain noin 16 prosenttia. Jos vanhemmat haluavat 3-vuotiaalle tai sitä vanhemmalle lapselle nenäsumutteen antaman suojan, se täytyy kustantaa itse, hän kertoo.

Suoja muodostuu kahdessa viikossa

Nohynekin mukaan varsinkin lääketieteelliseen riskiryhmään kuuluvien henkilöiden kannattaa harkita rokotteen ottamista, sillä influenssa voi pahentaa perustautia ja altistaa jälkitaudeille.

– Jälkitaudista toipuminen voi kestää kauan tai jopa romahduttaa hauraan ihmisen peruskuntoa. Influenssaan voi myös kuolla. Puhutaankin talvisesta ylikuolleisuudesta, jonka tärkeimpänä aiheuttajana on influenssa, hän sanoo.

Työikäisen kannattaa suojautua myös silloin, jos hänen lähipiirissään on influenssan vaikutuksille altis henkilö, kuten alle kuuden kuukauden ikäinen lapsi, vanhus tai alentuneesta immuniteetista sairauden tai hoidon vuoksi kärsivä henkilö.

– Influenssarokotus on tärkeä myös pikkulapsille, sillä joka viides alle kolmivuotias saa vuosittain influenssan. Se altistaa lapsen jälkitaudeille, kuten korvatulehdukselle tai keuhkokuumeelle, ja sairastuminen voi pahentaa lapsen perussairautta, kuten astmaa.

Nohynek huomauttaa, että rokote kannattaa ottaa hyvissä ajoin ennen epidemian alkamista, eli mielellään jo marras- tai joulukuussa. Suoja muodostuu noin kahdessa viikossa. Jos epidemia ei ole alkanut, terveydenhuollosta jaetaan rokotuksia vuoden vaihteen jälkeenkin.

– Rokotteen voi ottaa myös epidemian aikana. Henkilö voi kuitenkin sairastua influenssaan, jos rokote ei ole ehtinyt antaa suojaa. Haittaa rokotuksesta ei tässäkään tapauksessa ole, hän sanoo.

Maksuttoman influenssa rokotuksen saavat

➤ Sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon henkilöstö
➤ Raskaana olevat naiset
➤ Kaikki 65 vuotta täyttäneet
➤ Kaikki 6-35 kuukauden ikäiset lapset
➤ Sairautensa tai hoitonsa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat.
➤ Vakavalle influenssalle alttiiden henkilöiden lähipiiri
➤ Varusmiespalvelukseen astuvat miehet ja vapaaehtoiseen asepalvelukseen astuvat naiset

Lue myös
Keuhkokuume rasittaa vuodessa kymmeniätuhansia suomalaisia
Pieni epidemia, taisi olla influenssa
Influenssa alkoi varhain

Kirjoittanut:
Johanna Nykopp
toimittaja

Kuva:
Panthermedia

Otsikkoa muutettu 19.10.215.