Mitkä ovat glaukooman oireet? – 6 kysymystä glaukoomasta

Maailman glaukoomapäivää vietetään tänä vuonna 8.3. Mitkä ovat glaukooman oireet ja mistä se johtuu? Kokosimme usein kysytyt kysymykset glaukoomasta.

Ikä on yksi glaukoomalle altistava riskitekijä.
Adobe/AOP
Ikä on yksi glaukoomalle altistava riskitekijä.

1. Mikä on glaukooma?

Glaukooma on näköhermoa vaurioittava sairaus. Hoitamattomana se voi johtaa näön heikkenemiseen.

Joskus puhutaan myös silmänpainetaudista, sillä kohonnut silmänpaine saattaa olla yksi glaukooman syistä. Aikoinaan glaukoomaa kutsuttiin nimellä viherkaihi.

2. Mitkä ovat glaukooman oireet?

Glaukooma on usein täysin oireeton alkuvaiheessa. Edetessään se saattaa aiheuttaa epätarkkuuden tunnetta joko toisessa tai molemmissa silmissä. Esimerkiksi lukiessa osa kirjaimista saattaa kadota näkökentästä tai näkyä sumeana.

Jos silmänpaine on koholla, on syytä hakeutua aina silmälääkärin vastaanotolle.

Jos näkökentän puutetta esiintyy vain toisessa silmässä, oiretta ei välttämättä huomaa, sillä terveempi silmä korvaa heikomman silmän puutteita.

Jos glaukooma on edennyt pitkälle, se voi johtaa vakaviin puutoksiin näkökentässä. Edennyt glaukooma voi aiheuttaa ns. putkinäön, jossa näkökentästä on jäljellä vain pieni keskellä sijaitseva osa.

3. Mistä glaukooma johtuu?

Glaukooman syynä on usein kohonnut silmän sisäinen paine, mutta jopa puolella potilaista saattaa silmänpaine olla normaali.

Kohonnut silmänpaine aiheuttaa vaurioita silmän rakenteisiin ja erityisesti näköhermon päähän. Kohonneessa silmänpaineessa näköhermonpään verenkierto ja aineenvaihdunta häiriintyvät ja tämä altistaa glaukooman synnylle.

Silmänpaine voi olla koholla myös aiheuttamatta glaukoomaa.

Glaukoomalle altistavia riskitekijöitä ovat muun muassa ikä, perinnöllisyys, mykiön hilsetystauti, näköhermonpään verenvuotoa ja diabetes.

4. Miten glaukooma todetaan?

Joskus glaukooma todetaan sattumalta silmälääkärin tarkastuksessa.

Jos silmänpaine on koholla, on syytä hakeutua aina silmälääkärin vastaanotolle.

Kuitenkaan pelkkä silmänpaineen mittaaminen ei riitä glaukooman poissulkemiseen, sillä joillakin glaukoomapotilaista silmänpaine on normaali.

Silmälääkäri toteaa glaukooman tekemällä silmänpaineen mittauksen ja näkökenttätutkimukset. Sen lisäksi hän tarkistaa silmän kammiokulman erityisellä linssillä, arvioi silmänpohjassa verkkokalvolla sijaitsevan näköhermon nystyn muodon ja kuvantaa silmän hermosäiekerroksen.

Jos lukiessa osa kirjaimista katoaa näkökentästä tai näkyy sumeana, kyseessä saattaa olla glaukooma.
Adobe/AOP
Jos lukiessa osa kirjaimista katoaa näkökentästä tai näkyy sumeana, kyseessä saattaa olla glaukooma.

5. Miten glaukoomaa hoidetaan?

Silmänpaineen alentaminen on olennaisin tekijä glaukooman hoidossa. Silmänpaineen tulisi laskea vähintään 25 % lähtötasosta.

Glaukooman hoito voidaan aloittaa silmän kammiokulman laserhoidolla tai silmänpainetta alentavilla lääkkeillä.

Silmänpainelääkkeet ovat yleensä silmätippoja ja lisähoitona voidaan käyttää suun kautta otettavaa silmänpainelääkitystä.

Lääkityksen tehoa seurataan näkökenttätutkimusten ja hermosäiekuvausten avulla.

Jos hoidosta huolimatta glaukooma etenee, voidaan lisähoitoina käyttää lasertoimenpiteitä ja paineleikkauksia.

6. Voiko glaukooman tuloa estää omahoidolla?

Jos suvussa esiintyy glaukoomaa tai jos on muita glaukooman riskitekijöitä, kannattaa käydä tarkistuttamassa silmät silmälääkärillä 40 ikävuoden jälkeen ainakin viiden vuoden välein.

Lähde: Terveyskirjasto ja Duodecim