Ovulaatioinduktio ei lisää munasarjasyövän riskiä

Tämä laaja ja riittävän pitkä seurantatutkimus poistaa ovulaatioinduktioon liitettyjä epäluuloja.

Ovulaatiohoitoja saaneiden naisten seurantatutkimuksessa ei havaittu munasarjasyövän ilmaantuvuuden lisääntyvän hoitojen jälkeen. Noin 10 000:ta vuosina 1965–1988 hedelmättömyyshoidossa ollutta naista seurattiin vajaan 30 vuoden ajan. Heistä 85 sairastui munasarjasyöpään.

Klomifeenisitraatin, gonadotropiinien tai niiden yhdistetty käyttö ei lisännyt syövän riskiä, paitsi yhdessä potilas­ryhmässä: klomifeenia saaneilla nulligravidoilla, joilla ei tutkimuksen alussa ollut raskautta ja jotka eivät myöskään seurannan aikana tulleet raskaiksi. Heillä syöpäriski oli 3,63-kertainen (95 % LV 1,36–9,72).

Tämä laaja ja riittävän pitkä seurantatutkimus poistaa ovulaatioinduktioon liitettyjä epäluuloja, jotka heräsivät ­hoitojen yleistyttyä ja joita ruokkivat muutamat osin huonosti ja suppeasti toteutetut tutkimukset. Ilmeisesti synnyttämättömyys ja hedelmättömyyteen johtavat tilanteet, esimerkiksi endometrioosi, voivat altistaa munasarjasyövälle, mutta ovulaatioinduktio ei tätä tausta­riskiä suurenna. Aivan viime vuosina on havaittu munatorven epiteelin keskeinen merkitys munasarjasyövän synnyssä.

Tästä aineistosta oli suljettu pois muna­torvien poistoon joutuneet potilaat. Klomifeenin, synnyttämättömyyden ja munasarjasyövän välistä yhteyttä eivät tutkijat toistaiseksi osanneet selittää.

Trabert B, Lamb E, Scoccia B ym. Ovulation-inducing drugs and ovarian cancer risk: results from an extended follow-up of a large United States infertility cohort. Fertil Steril 2013;100:1660–6.

Pertti Kirkinen
professori

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehdessä 4/14.

-----------------------------------------------

➤ Ovulaation induktio tarkoittaa hormonihoidolla aikaansaatavaa munasolun kypsymistä ja irtoamista. Hormonilääkitystä käytetään, jos ovulaatio ei tapahdu itsestään tai munarakkulan kehityksessä todetaan häiriö. Munarakkulan kasvattamiseen ja munasolun kypsyttämiseen voidaan käyttää joko tabletteina, esimerkiksi klomifeeni tai ihonalaisina gonadotropiinihormi pistoksina gonadotropiinihormoni annettavaa lääkitystä. (Lähde: Väestöliitto)