Seksiä distaalisten virtsanjohdinkivien hoitoon

Tulosten mukaan vilkkaan seksielämän avulla yli 80 prosenttia potilaista pääsi eroon kivestään kahdessa viikossa.

Jos tuoreen turkkilaistutkimuksen havainnot saavat vahvistusta, on komplisoitumattomien distaalisten virtsanjohdinkivien poistumiseen yksinkertainen, lääkkeetön ja tehokas hoito: vilkas sukupuolinen kanssakäyminen. Tulosten mukaan tällä menetelmällä yli 80 prosenttia potilaista pääsi eroon kivestään kahdessa viikossa, kun alfasalpaaja tamsulosiinilla sama onnistui vain vajaalla puolella potilaista.

Tutkimuksessa satunnaistettiin 90 miespotilasta kolmeen samankokoiseen tutkimusryhmään. Osallistumisen edellytyksinä olivat korkeintaan 6 mm:n läpimittainen kivi virtsanjohtimen alakolmanneksessa ja aktiivinen seksikumppani. Tutkimusryhmän miehiä kehotettiin harrastamaan seksiä vähintään kolme kertaa viikossa, kahden muun ryhmän potilailta oli seksi ja masturbointi kielletty. Perinteisen hoidon ryhmän potilaat hoidettiin alfasalpaaja tamsulosiinilla (0,4 mg/pv) ja verrokkiryhmänä toimineet potilaat oireenmukaisesti.

Kahden viikon kuluttua kivestä oli päässyt eroon tutkimusryhmästä 84 prosenttia, tamsulosiiniryhmästä 48 prosenttia ja verrokkiryhmästä 35 prosenttia (p = 0,001). Tilanne tasoittui kuitenkin neljän viikon kohdalla, jolloin vastaavat luvut olivat 94 prosenttia, 81 prosenttia ja 78 prosenttia. Tutkimusryhmässä kivi poistui keskimäärin 10 päivässä, tamsulosiiniryhmässä 17 päivässä ja vertailuryhmässä 18 päivässä. Tamsulosiinia saaneilla kipulääkkeen kulutus oli 80 prosenttia suurempi ja vertailuryhmässä yli kaksi kertaa niin suuri kuin tutkimusryhmässä.

Puuttumatta tutkimuksen viihdearvoon ja tulosten lukuisiin vääristymislähteisiin, viivan alle jää tutkijoiden oletus hoitomenetelmän tehon perustumisesta typpioksidin vaikutukseen. Tutkijat arvelevat, että erektion ja yhdynnän aikana typpioksidia vapautuu myös distaalisen virtsanjohtimen alueelta samalla tavalla kuin peniksen paisuvaiskudoksessa. Seurauksena on virtsanjohtimen seinämän lihaksen relaksoituminen ja kiven poistuminen. Aiemmissa tutkimuksissa on kyetty osoittamaan virtsanjohtimen loppupäässä relaksaatiota välittävää nitrergistä hermotusta, jonka välittäjäaine on typpioksidi tai sitä vapauttava yhdiste.

Tutkimus herättääkin ajatuksia, jotka voivat johtaa nykyistä tehokkaampaan virtsanjohdinkivien spontaania poistumista edistävään hoitoon. Toimituksen kommentissa Jeffrey Tosoian Johns Hopkinsista nostaa tässä mielessä esille PDE5:n estäjät, jotka alustavissa tutkimuksissa ovat vaikuttaneet lupaavilta. Lisätietoa kuitenkin tarvitaan typpioksidiväylän käyttökelpoisuudesta tähän tarkoitukseen.

Lue myös:
Virtsanjohdinkiven poistumista edistävän lääkkeen etsintä jatkuu
Munuaiskivistä kärsivien määrä kaksinkertaistunut yhden sukupolven aikana

Lähde:
Doluoglu OG, Demirbas A, Kilinc MF ym. Can sexual ­intercourse be an alternative therapy for distal ureteral stones? A prospective, randomized, controlled study. Urology 2015;86:19–24.
Tosoian JJ. Editorial comment. Urology 2015;86:23–4.

Kirjoittanut:
Ossi Lindell
urologian erikoislääkäri

Kuva:
Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehdessä 39/15.

Lue lisää jutun aiheesta