Sementtikiinnitteinen tekonivel kestää sementitöntä paremmin

Sementoitu lonkan kokotekonivel on kestävyydeltään parempi kuin sementoimaton tai hybriditekonivel, pohjoismainen rekisteritutkimus selvitti.

Sementoitu lonkan kokotekonivel on kestävyydeltään parempi kuin sementoimaton tai hybriditekonivel, todetaan pohjoismaisessa rekisteritutkimuksessa. Tutkimus selvitti lonkan tekonivelten pysyvyyttä yli 55-vuotiailla potilailla vuosina 1995–2011. Tutkittavia oli lähes 350 000.

Sementtikiinnitteinen tekonivel kesti muita tekoniveltyyppejä paremmin yli 65-vuotiaiden potilaiden kohdalla. 55–64-vuotiaiden joukossa eroa sementoidun ja sementoimattoman välillä ei ollut.

Riski tekonivelen muutoksille ensimmäisen puolen vuoden aikana leikkauksesta oli sementoidussa tekoniveltyypissä pienempi kuin muissa.

Mediaaniseuranta-aika oli 7 vuotta sementoidulle, 5 vuotta sementittömille ja 3,5–7,5 vuotta hybriditekonivelille. Tekonivelten kestävyyttä arvioitiin uusintaleikkauksen tarpeella.

Tutkijoiden mukaan Pohjoismaiden ortopedit ovat viime vuosina alkaneet seurata Yhdysvalloissa ja Australiassa vallitsevaa trendiä, jossa proteesiksi valitaan sementoimaton tekonivel.

– Mielestämme sementoimattomien tekoniveltyyppien tehokas markkinointi on vahvasti vaikuttanut kyseiseen trendiin. Huonommat leikkaustulokset eivät kuitenkaan tue trendin jatkamista.

Tutkijat huomauttavat, että tutkimusta ei pidä suoraan verrata muihin rekisteritutkimuksiin, sillä Nordic Arthroplasty -rekisterin tietoja kerättiin neljästä maasta ja vain perustiedot olivat keskenään vertailukelpoisia.

BMJ:ssä julkaistua tutkimusta kommentoiva pääkirjoitus summaa, että tutkimuksen erityinen arvo on se, että ortopedien yhteisö tarkastelee työnsä tuloksia kaikille avoimella tavalla.

Jaana Ahlblad
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.

Lue lisää jutun aiheesta