Suoli säätää päätä

Suoli-aivoakselin toiminnan arvioidaan olevan häiriintynyttä esimerkiksi autismissa ja ADHD:ssä.

Suoli-aivoakseli kuvaa toiminnallista kokonaisuutta, jonka muodostavat suolistomikrobisto, immuuni- ja endokriininen järjestelmä ja hermosto, kirjoittavat Marko Kalliomäki ym. Lääkärilehdessä nyt julkaistavassa katsauksessa.

Mikrobiston tasapainon häiriö, dysbioosi, lisää suoliston läpäisevyyttä. Se liitetään muun muassa allergian, tulehduksellisten suolistosairauksien, tyypin I diabeteksen ja lihavuuden syntyyn. Suoliston mikrobiston ja suoli-aivoakselin toiminnan poikkeavuuksia on osoitettu myös kehityksellisissä neurobiologisissa häiriöissä.

Koe-eläimillä mikrobisto vaikuttaa mm. välittäjäaineiden ja stressihormonien eritykseen, synapsien toimintaan, veri-aivoesteen läpäisevyyteen ja prefrontaalisen aivokuoren, hippokampuksen sekä mantelitumakkeen kehittymiseen. Mikrobistoa muokkaamalla on pystytty säätämään koe-eläinten muistia, ahdistuneisuutta, ruokahalua ja kivun aistimista.

Myös ensimmäiset ihmisillä tehdyt tutkimukset viittaavat siihen, että esimerkiksi probiooteilla voidaan vaikuttaa aivojen toimintaan. Suolistomikrobiston muokkaaminen saattaakin tulevaisuudessa tarjota uusia hoitomahdollisuuksia neuropsykiatrisiin sairauksiin.

Lähde: Kalliomäki M, Käyhkö S, Mykkänen M, Isolauri E, Lähdesmäki T. Suoli-aivoakseli – mikrobiston ja hermoston monimuotoinen yhteys. Suom Lääkäril 2018;73:203–7.

kirjoittaja:
Tiina Huttu
toimittaja

Artikkeli julkaistiin Lääkärilehdessä 4/2018.

Lue artikkeli kokonaisuudessaan alla olevasta linkistä.

Lataa tiedostoja