Uusi suonensisäinen hoitotekniikka parantaa aivoinfarktipotilaan ennustetta

Tutkijat havaitsivat tukkeuman poistamisen vähentävän aivoinfarktin aiheuttamia vammoja ja parantavan potilaiden mahdollisuuksia jatkaa normaalia elämää aivoinfarktin jälkeen.

Aivoinfarktipotilaiden toipumista voidaan parantaa huomattavasti käyttämällä uutta suonensisäistä verisuonitukosten poistomenetelmää. Espanjalaistutkimuksen tulokset ovat hyvin vakuuttavia.

Verisuonitukkeuman poisto tehdään trombektomialla eli viemällä hyvin ohut putki nivusvaltimosta aortan kautta aivojen tukkeutuneisiin verisuoniin. Perillä tukkeutunut verisuoni avataan ja tukos poistetaan putken mukana.

Espanjalaisten tutkimuksen osallistui 206 aivoinfarktipotilasta, joiden oireet olivat alkaneet korkeintaan kahdeksan tuntia aikaisemmin ja joiden aivoverisuonissa nähtiin tukkeumia aivokuvauksissa. Tutkijat valitsivat joukosta potilaita, joiden aivoissa näkyi tukkeumia vielä liuotushoidon jälkeenkin ja satunnaistivat heistä puolet suonensisäiseen verisuonitukkeuman poistoon.

Tutkijat havaitsivat tukkeuman poistamisen vähentävän aivoinfarktin aiheuttamia vammoja ja parantavan potilaiden mahdollisuuksia jatkaa normaalia elämää aivoinfarktin jälkeen. Ero muihin potilaisiin oli niin selvä, että tutkimuksen jatkaminen olisi ollut eettisesti väärin verrokkeja kohtaan ja tutkimus keskeytettiin ennenaikaisesti.

Espanjalaisten tutkimuksen lisäksi samanlaisia tuloksia on saatu neljässä aikaisemmassa tutkimuksessa, joten tutkimusnäyttö uuden menetelmän tehosta alkaa olla vakuuttava. Vielä ei tosin tiedetä onko hoito yhtä tehokas potilailla, joita ei ehditä hoitaa kahdeksan tunnin sisällä oireiden alkamisesta tai voiko menetelmää käyttää myös pienemmissä verisuonissa.

Tutkimus julkaistiin New England Journal of Medicinessä.

Suomessa aivohalvaukseen sairastuu vuosittain noin 14 000 henkilöä. Noin 75 prosenttia halvauksista on aivoinfarkteja, jotka johtuvat aivovaltimon tukkeutumisesta ja sen aiheuttamasta verenkierron estymisestä. Loput johtuvat aivoverenvuodoista.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde:
New England Journal of Medicine 2015;DOI: 10.1056/NEJMoa1503780

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Kuva: Panthermedia