Vaihdevuosi-ikäisen naisen uniongelmat hoidettavissa

Turkulaisen tutkijaryhmän Menopause-lehdessä julkaisemassa tutkimuksessa vaihdevuosi-ikäisen naisen unta haittaavat useimmiten kuumat aallot ja yöhikoilu, joita voisi lievittää hormonihoidolla.

Turkulaisen tutkijaryhmän yhdysvaltalaisessa Menopause-lehdessä julkaisemassa työssä on vertailtu nukkumista ja unen laatua 46- ja 53–58-vuotiailla naisilla.

Tutkimuksessa todettiin, että vaihdevuosi-ikäisten naisten uni oli levottomampaa ja katkonaisempaa eli he heräilivät kesken unen useammin kuin nuoremmat naiset, jotka eivät olleet vielä saavuttaneet vaihdevuosia. Nukahtamisvaikeudessa ei ollut eroa ryhmien välillä.

Vaikka aiemmista tutkimuksista tiedetään myös muun muassa työstressin ja masennuksen aiheuttavan unettomuutta, niin tämän tutkimuksen mukaan unen keskeytymisen syynä olivat useimmiten yöhikoilu ja kuumat aallot.

Yöllisiä kuumia aaltoja ja hikoilua esiintyi myös sellaisilla naisilla, jotka eivät kärsineet niistä päivän aikana.

– Oikea ensilinjan lääkehoito tulisi siis olla hormonikorvaushoito, eivät unilääkkeet, sillä hormonikorvaushoito poistaa vaihdevuosioireet, kun taas unilääke ei vaikuta vaihdevuosioireisiin ja toisaalta aiheuttaa varsinkin pitkään käytettynä epätoivottuja sivuvaikutuksia, toteaa dosentti Päivi Polo, joka työskentelee erikoislääkärinä Tyksin naistentautien klinikassa.

Uni on tarpeen

Polon mukaan viimeisen kymmenen vuoden aikana tehdyt kansainväliset tutkimukset ovat järkevöittäneet hormonikorvaushoidon käyttöä ja tiukentaneet määräyksiä.

Sen sijaan nukkumiseen pitäisi kiinnittää enemmän huomiota. Polo muistuttaa, että monien keski-ikäisten työtehtävät vaativat muun muassa uusien asioiden oppimista, mikä epäonnistuessaan laskee itsetuntoa ja voi kroonistuessaan johtaa masennukseen. Suomalaisilla naisilla on vaihdevuosi-iän jälkeen edessään vielä 10–15 vuotta työelämää.

Lääketieteen lisensiaatti Laura Lampio selvitti vaihdevuosi-ikäisten naisten unta ja naisten kuumia aaltoja, hikoilua ja masennusoireita osana väitöskirjaan tähtäävää tutkimustaan. Väitöskirjan aiemmin julkaistussa osatyössä todettiin työn ja unihäiriöiden yhteys. Vaihdevuosi-ikäiset naiset saattavat olla nuorempia naisia herkempiä työn aiheuttaman kuormituksen ja stressin vaikutuksille, mikä näkyy huonontuneena unenlaatuna arkisin.

Lääketieteen lisensiaatti Lampion väitöskirjan osatyö on osa laajempaa Turun yliopistossa ja Turun yliopistollisessa keskussairaalassa tehtävää keski-ikäisten naisten unta, unenaikaista hengitystä ja sydän- ja verisuonisairauksien esiasteita käsittelevää seurantatutkimusta (Nainen 46 -tutkimus).

Tähän osatutkimukseen osallistui 158 naista, jotka eivät käyttäneet hormonikorvaushoitoa.

Lähde:
Menopause-lehti

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehdessä