THL:n kysely: Huumekokeilut ovat yleistyneet

Lähes 30 prosenttia aikuisväestöstä on joskus kokeillut jotain huumetta.

Kannabikseen liittyvät riskikäsitykset ovat lieventyneet.
Adobe/AOP
Kannabikseen liittyvät riskikäsitykset ovat lieventyneet.

Huumekokeilut ovat yleistyneet Suomessa, ja mielipiteet huumeiden käytön rangaistavuudesta ovat lieventyneet, ilmenee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen viime syksynä tekemästä väestökyselystä.

Lähes 30 prosenttia aikuisväestöstä on joskus kokeillut jotain huumetta, yleisimmin kannabista. Kannabista kokeilleiden osuus väestöstä on viisinkertaistunut vuodesta 1992.

Erityisesti kannabikseen liittyvät riskikäsitykset ovat lieventyneet.

Kannabista kokeilleiden osuus väestöstä on viisinkertaistunut vuodesta 1992.

Myös muita huumeita on kokeillut yhä useampi. Seitsemän prosenttia väestöstä kertoi kokeilleensa joskus amfetamiinia, kuusi prosenttia ekstaasia ja kokaiinia viisi prosenttia.

Dopingaineiden käyttö on pysynyt ennallaan.

Useimmiten huumeiden käytössä on kyse yhteen tai muutamiin käyttökertoihin rajoittuvasta kokeilusta tai jo taakse jääneestä käyttöjaksosta.

Myös muita huumeita on kokeillut yhä useampi.
Adobe/AOP
Myös muita huumeita on kokeillut yhä useampi.

Moni luopuisi rangaistavuudesta

Kyselyn mukaan 29 prosenttia ihmisistä olisi valmis luopumaan kaikkien huumeiden käytön rangaistavuudesta. Tämä on melkein kymmenen prosenttia enemmän kuin vuonna 2018. Kannabiksen käytön rankaisemisesta luopuisi jopa 53 prosenttia.

– Mielipiteet huumausaineiden käytön rangaistavuudesta ovat selvästi muutoksessa. Tämä vastaa kansainvälisessä keskustelussakin yleistyvää näkemystä, että käyttöön tulisi reagoida ensisijaisesti sosiaali- ja terveydenhuollon toimin, sanoo tutkimusprofessori Pekka Hakkarainen THL:stä tiedotteessa.

Kannabikseen suhtaudutaan erityisen lievästi. Jopa 24 prosenttia vastanneista oli sitä mieltä, että kannabista pitäisi voida hankkia laillisesti mihin tahansa tarkoitukseen.

Käyttöhuoneita pitää osittain tai täysin hyväksyttävänä 65 prosenttia väestöstä. Myös tämä mielipide on mittauksen mukaan muuttunut myönteisemmäksi; vuonna 2018 osuus oli 50 prosenttia.

Juttu on julkaistu aiemmin Lääkärilehden sivuilla.