Korkeakouluopiskelijat istuvat todella paljon. Heistä 41 prosenttia istuu arkisin jopa 12 tuntia tai enemmän.
Tiedot selviävät Korkeakouluopiskelijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimuksesta, jonka uusin aineisto kerättiin kevättalvella 2021 koronaepidemian kolmannen aallon aikana.
Korkeakouluopiskelijat istuivat keskimäärin 11 tuntia vuorokaudessa.
Korkeakouluopiskelijat istuivat keskimäärin 11 tuntia vuorokaudessa.
Aiemmista tutkimuksista on selvinnyt, että esimerkiksi 18–29-vuotiaat miehet istuvat arkisin keskimäärin 8,5 tuntia ja naiset noin 8 tuntia. Opiskelijoiden istumiseen käyttämä aika on siten suurempi kuin nuorilla aikuisilla keskimäärin.
Suurin osa istumisesta tapahtui opiskelu- tai työpäivän aikana sekä kotona television, tietokoneen tai älylaitteen ääressä. Eniten istuivat tietojenkäsittelyä ja tietoliikennettä opiskelevat, vähiten kasvatusalojen ja lääketieteen opiskelijat.
![Koulujen opiskelutilojen tulisi tukea opiskeluasentojen vaihtelua.](/site/assets/files/0/92/60/150/article_image_71060.1024x0.jpg)
Opiskelussa muistettava tauot
Pitkäkestoinen istuminen on terveysriski, vaikka ihminen liikkuisi suosituksia vastaavan määrän.
Liiallinen istuminen lisää muun muassa ylipainon, univaikeuksien ja mielenterveyshäiriöiden riskiä.
– On olennaista, että korkeakoulujen opiskelutilat tukevat työskentelyasentojen vaihtelua. Lisäksi on toivottavaa, että opetuksen järjestäjä mahdollistaa ja rohkaisee opiskelijoita terveyttä, hyvinvointia ja oppimista edistäviin aktiivisiin taukoihin – myös etäopetuksessa, toteaa korkeakoululiikunnan erityisasiantuntija Jussi Ansalatiedotteessa.
Tutkimuksen aineisto kerättiin helmi-maaliskuussa 2021 sähköisellä kyselylomakkeella. Kohdejoukkona olivat keväälle 2021 läsnä olevaksi ilmoittautuneet 18–34-vuotiaat korkeakouluopiskelijat, jotka suorittivat perustutkintoa suomalaisessa korkeakoulussa.