Kilpajuoksu influenssaviruksen kanssa jatkuu

Riitta Hervan tapauskertomus on hyvä esimerkki, vaikkakin harmillinen, että influenssaa sairastavan henkilön tulisi jo oman terveytensä takia levätä ja pysyä poissa juhlista, ja siten estää viruksen leviämistä.

Riitta Hervan eläväinen kertomus pohjoisen infektiorypäästä on hyvä muistutus siitä, kuinka helposti tarttuvat taudit todellakin tarttuvat silloin, kun ihmisiä tulee kasapäin yhteen.

Lue  kertomus täältä.

Olivatko kaikki tapaukset influenssaa, jää arvaukseksi, koska kaikkien sairastuneiden etiologiaa ei varmistettu nenänielunäytteellä. Taudinkuvan ja itämisajan (2–3 vrk) perusteella ­influenssa oli todennäköinen aiheuttaja, vaikkakin tiedetään, että samanaikaisesti influenssan kanssa on maassamme kiertänyt useita eri hengitystieviruksia, kuten adeno- ja rinoviruksia.

Lue lisää: Poika

Pisaroissa leviävä influenssa on tartuttava jo päivää ennen oireiden alkamista. Tartuttavuus jatkuu tavallisesti 3–5 päivää, lapsilla jopa 7 päivää oireiden alkamisesta. Tartunnan saaneen henkilön oireiden pahentuessa hän on myös tartuttavimmillaan.

Influenssalta voi suojautua mekaanisesti ja rokottein. Harva meistä kuitenkaan ajattelee juhlissa kulkevansa maski kasvoilla, tai jättävänsä kättelyt ja halaukset väliin. Niinpä virus leviää, siirtyy ihmisestä toiseen ja sairastuttaa sen, jolla immunologista suojaa ei ole riittävästi. Keskimäärin tartunnan saanut henkilö tartuttaa 1–2 henkilöä, joilla on heikko immuunisuoja. Rokote antaa suojaa noin kaksi viikkoa pistoksesta.

Parempia rokotteita tarvitaan

Tällä kaudella influenssarokotteita on annettu julkisessa terveydenhuollossa enemmän kuin aiemmin; THL:n lääkevarastossa oli 9.2.2015 vain noin 90 000 annosta ostetuista 1,2 miljoonasta jäljellä. Onkin harmillista, että juuri nyt kun halukkuus ottaa rokote on lisääntynyt, uutiset maailmalta nakertavat luottamusta kausi-influenssarokotteen tehoon.

Alustavien tutkimusten mukaan pohjoisen pallonpuoliskon rokotteen teho muuntunutta influenssa A(H3N2) -virusta vastaan on merkitsevästi alentunut (1,2,3). Tämäkin tieto sopii yhteen Hervan kertomuksen kanssa: rokotetuista 65 % sairastui.

Suomesta influenssarokotteen tehoestimaatteja ei ole vielä käytettävissä, mutta THL:n ja HUS:n tekemä serologinen tutkimus kertoo samaa tarinaa. Alentunut rokotesuoja tällä kaudella kiertäviä, muuntuneita influenssa A(H3N2) -­viruksia vastaan todettiin Suomessa terveydenhuollon henkilöstöllä (4).

Vasta-ainesuoja A(H1N1)pdm- ja B-viruksia vastaan oli sen sijaan hyvä. On syytä muistaa, että matalasta A(H3N2) vasta-ainesuojasta huolimatta rokote saattaa antaa suojaa myös muuntuneita viruksia vastaan niin sanotun ristisuojan avulla.

Kilpajuoksu influenssaviruksen evoluution kanssa jatkuu. On selvää, että tarvitsemme parempia rokotteita. Universaali, laajasti ristisuojaa synnyttävä rokote olisi ratkaisu, mutta sen kehittely on osoittautunut vaativaksi. Uusia rokotteita odotellessa Maailman terveysjärjestö WHO hyödyntää nyt julkaistuja tutkimustuloksia ja influenssan seurantatietoja antaessaan nyt helmikuussa suosituksen influenssakaudella 2015–16 käytettävään rokotteeseen valittavista viruksista.

Lue lisää: Olipa tarkastus!

Hervan tapauskertomus on hyvä esimerkki, vaikkakin harmillinen, että influenssaa sairastavan henkilön tulisi jo oman terveytensä takia levätä ja pysyä poissa juhlista, ja siten estää viruksen leviämistä. Viruksella puolestaan on ollut aivan taivaalliset olosuhteet, kuin juhlapäivällisillä; useita virukselle otollisia henkilöitä tiivisti yhdessä infektoitavana.

Kirjoittanut:
Hanna Nohynek
…ylilääkäri
…rokotusohjelmayksikkö…
Niina Ikonen
…erikoistutkija
…virusinfektiot-yksikkö
…Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Kuva:…
Panthermedia

Lähteet:…
1. Flannery ym. Early estimates of seasonal influenza vaccine ­effectiveness – United States, January 2015. http://www.cdc.gov/mmwr/preview/­mmwrhtml/mm6401a4.htm…
2. McNeil SA, Andrew MK, Ye L ym. ­Interim estimates of 2014/15 ­vaccine effectiveness against ­influenza A(H3N2) from Canada’s Sentinel Physician ­Surveillance Network, January 2015. http://www.euro­surveillance.org/images/dynamic/EE/V19N05/art20690.pdf…
3. Pebody R, Warburton F, Ellis J ym. Low effectiveness of seasonal influenza vaccine in preventing ­laboratory-confirmed influenza in primary care in the United Kingdom: 2014/15 mid-season results. http://www.eurosurveillance.org/View­Article.aspx?ArticleId=21025
…4. Haveri A, Ikonen N, Julkunen I ym. Reduced cross-protection against influenza A(H3N2) subgroup 3C.2a and 3C.3a viruses among Finnish healthcare workers vaccinated with 2013/14 seasonal influenza vaccine. http://www.eurosurveillance.org/ViewArticle.aspx?ArticleId=21028

Julkaistu Lääkärilehdessä 8/15.

Lue Riitta Hervan ja Jarkko Oksasen kirjoitus aiheesta täältä.