Hampaiden puuttuminen ennustaa pahaa sydämelle

Yli viisi puuttuvaa hammasta lisäsi sepelvaltimotautitapahtumien ja sydäninfarktien suhteellista riskiä jopa 140 prosenttia.

Laaja hammaspuutos on usein merkki siitä, että henkilö on sairastanut tai sairastaa tulehduksellisia suun sairauksia. Helsingin yliopiston ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) yhteistyönä tehdyssä laajassa kohorttitutkimuksessa on nyt osoitettu, että suuri määrä puuttuvia hampaita on yhteydessä tuleviin sydän- ja verisuonitapahtumiin, diabetekseen ja kuolleisuuteen.Aineistona käytetty FINRISKI 1997 on kansallinen 25–75-vuotiaiden väestötutkimus (n = 8.446), jonka osallistujat täyttivät laajan kyselylomakkeen ja osallistuivat kliinisiin tutkimuksiin. Hampaiden lukumäärä laskettiin osallistumishetkellä ja tieto 13 vuoden seuranta-ajan sairastumistapauksista ja kuolemista saatiin kansallisista rekistereistä.Jo yli viisi puuttuvaa hammasta lisäsi sepelvaltimotautitapahtumien ja sydäninfarktien suhteellista riskiä jopa 140 prosenttia. Yli yhdeksän puuttuvaa hammasta liittyi kohonneeseen sydän- ja verisuonitautien (51 %), diabeteksen (37 %) ja kuoleman (37 %) riskiin. Hampaattomilla lisääntynyt riski oli 40–68 prosenttia. Tilastollisissa analyyseissä huomioitiin perinteisten riskitekijöiden vaikutus tuloksiin. Hammaspuutoksen lisäys riskiyhtälöön lisäsi merkitsevästi sen ennustuskykyä kuoleman suhteen.

Krooniset, ei-tarttuvat sairaudet, kuten sydän- ja verisuonisairaudet ja tyypin 2 diabetes, ovat yleisimpiä kuolinsyitä maailmassa. Riski sairastua niihin liittyy myös suun tulehdustiloihin, kuten parodontiittiin.

Tutkimus on julkaistu Journal of Dental Research -tiedelehdessä.

Lue myös:
Parodontiitti: Salakavala hammasinfektio
Näyttö ksylitolin hyödyistä puutteellista

Lähde:
Helsingin yliopisto

Liljestrand JM, Havulinna AS, Paju S, Männistö S, Salomaa V, Pussinen PJ. Missing Teeth Predict Incident Cardiovascular Events, Diabetes, and Death. J Dent Res 2015

Kuva:
Panthermedia