Aivostimulaatiota rikollisille?

Sveitsiläis-itävaltalainen tutkijaryhmä pyrki selvittämään, onko tietyn aivoalueen stimulaatiolla vaikutusta sosiaalisten normien noudattamiseen. Koeasetelmana oli rahanvaihtopeli.

Kaikki kulttuurit edellyttävät jäseniltään yhteisön sosiaalisten normien noudattamista, ja normien rikkomisesta rangaistaan. Toiminnallisissa aivokuvauksissa on havaittu, että aivojen oikeanpuoleisen etuaivokuoren reunaosa aktivoituu, kun sosiaalisia normeja noudatetaan rangaistuksen pelossa. Sveitsiläis-itävaltalainen tutkijaryhmä pyrki selvittämään, onko tämän aivoalueen stimulaatiolla vaikutusta normien noudattamiseen.

Koeasetelmana oli rahanvaihtopeli, jossa 122 naiskoehenkilöä antoi toisilleen ja sai toisiltaan rahaa. Rangaistuksena toimi se, että jos rahan saaja koki ­tulleensa kohdelluksi epäreilusti, hän saattoi pientä maksua vastaan viedä rahaa epäreiluksi kokemaltaan rahan antajalta. Koehenkilöiden aivojen oikeanpuoleisen etuaivokuoren reunaosan ­aivosolujen toimintaa aktivoitiin ihon päältä anodisella tasavirtakentällä (tDCS), jarrutettiin katodisella tasavirtakentällä, tai siihen ei lumestimulaatiossa vaikutettu lainkaan.

Kohdealueen aktivoiminen lisäsi normien noudattamista rangaistuksen uhan alla 33 %, ja kohdealueen jarruttaminen vähensi rangaistuksen uhan vaikutusta 23 %. Kohdealueen aktivoiminen ilman rangaistuksen uhkaa sen sijaan vähensi merkitsevästi (p < 0,001) rahan antamista vastapelurille ja alueen jarruttaminen lisäsi sitä (p < 0,01). Kun koe toistettiin pelaamalla tietokonetta vastaan, stimulaation vaikutus käyttäytymiseen oli merkittävästi heikompi. Tasavirtastimulaatio ei vaikuttanut koehenkilöiden ­kokemuksiin oikeudenmukaisuudesta tai heidän kokemansa epäoikeudenmukaisuuden herättämään vihaan.

Aivoja voidaan manipuloida myös ­kovakalvon päälle asetettavilla elektrodeilla. Tutkimus herättää levottomia ­assosiaatioita ”Kellopeliappelsiini”-elokuvaan. Tehdäänkö tulevaisuudessa ­rikollisista lainkuuliaisia aivostimulaattoreilla, joita he eivät itse kykene poistamaan?

Tero Taiminen

psykiatrian dosentti, osastonylilääkäri

Julkaistu Lääkärilehdessä 50-52/ 2013.