Apua kivuliaisiin kuukautisiin

Syynä kivuliaisiin kuukautisiin voi olla esimerkiksi endometrioosi, ahdas kohdunkaula tai myoomat.

Kovat kivut ja runsas vuoto ovat yhä turhan monen naisen jokakuinen kiusa. Hae apua gynekologin vastaanotolta, sillä kipujen syy pitää ensin selvittää.

1. Syynä endometrioosi

Endometrioosi eli pesäkesirottumatauti on varsin yleinen syy hedelmällisessä iässä olevien naisten kuukautiskipuihin. Taudissa kohdun limakalvo muodostaa pesäkkeitä kohdun ulkopuolelle, kuten vatsaonteloon tai virtsarakon, suoliston tai munasarjojen pinnalle; joskus myös kohtulihaksen sisään.

Ensioireet endometrioosissa ovat juuri kuukautiskipuja, jotka pahenevat ajan kuluessa. Kun nainen tulee keski-ikään, kivut voivat olla jo hyvinkin rajut. Endometrioosi on merkittävä lapsettomuuden aiheuttaja.

Tauti varmistuu vatsaontelon tähystyksessä, joten kovissa kuukautiskivuissa ei kannata viivytellä lääkäriinlähtöä. Endometrioosin tärkein hoito ovat ehkäisypillerit, joilla jarrutetaan pesäkkeiden kasvuprosessin etenemistä. Vaikeimpia ja kivuliaimpia muotoja hoidetaan leikkauksella, hormonilääkkeillä tai kohdunpoistolla.

2 Syynä ahdas kohdunkaula

Endometrioosiakin yleisempi kuukautiskipujen syy on ahdas kohdunkaula. Synnyttämättömillä naisilla kivuliaat ja runsaat kuukautiset ovat yleensä tällaista perua. Kivut kehittyvät, kun kohdunkaula ei ole venynyt synnytyksessä ja runsas kuukautisveri puskee ulos ahtaan kohdunkaulan kautta. Kuukautiskipujen luonne on synnyttämättömillä naisilla usein supistelevaa ja kouristelevaa.

Hoidoksi riittävät kotikonstit. Oma-apua saa liikunnasta, mutta myös tavallisista, reseptittömistä tulehduskipulääkkeistä, kuten ibuprofeenista tai ketoprofeenista. Vahvempia tulehduskipulääkkeitä kannattaa pyytää reseptillä lääkäriltä, jos tabletteja kuluu kipuihin runsaasti.

3 Syynä myoomat

Myooma eli kohdun lihaskyhmy on hyvänlaatuinen kohdun kasvain. Myoomia on lähes joka kolmannella 30 vuotta täyttäneistä naisista ja ikääntyneemmistä naisista jopa yli puolella.

Myoomien oireet vaihtelevat kasvaimien koon ja niiden kasvusuunnan mukaan kivuttomista erittäin kivuliaisiin. Valtaosalle myoomat eivät aiheuta tuntemuksia. Myoomien tyypillisin oire ovat vuotohäiriöt ja kuukautisvuodon runsastuminen ja pitkittyminen. Alavatsalla voi olla jatkuvaa paineentunnetta. Jos kookkaat myoomat painavat virtsarakkoa tai suolistoa, nainen alkaa potea tihentynyttä virtsaamisen tarvetta tai ulostamisvaikeuksia.

Myoomat, jotka kasvavat kohtuontelon sisälle, voivat haitata raskaaksi tuloa ja aiheuttavat vuotojen runsastumista sekä välivuotoja. Lääkehoito helpottaa oireita. Reseptilääke traneksaamihappo niukentaa vuotoja ja tavalliset tulehduskipulääkkeet vähentävät kipuja. Hormonikierukka tehoaa erinomaisesti runsaisiin kuukautisiin ja kipuihin niissä tapauksissa, joissa myoomat eivät kasva kohtuonteloon päin.

Myoomat leikataan, jos oireet ovat hankalat tai myoomien kasvu on nopeaa. Jos raskaus kuuluu yhä suunnitelmiin, leikkauksen voi usein tehdä kohtua säästäen. Vaikeimpiin tapauksiin tepsii kuitenkin vain kohdunpoisto.

Asiantuntijana synnytysten ja naistentautien erikoislääkäri Pirkko Brusila, Lääkärikeskus Ikioma, Mikkeli.

Lue myös:
Endometrioosi ei tarkoita lapsettomuutta
Runsaiden kuukautisten hoito

Kirjoittanut:
Essi Kähkönen
toimittaja

Kuva:
Panthermedia