Liikunta vähentää endometrioosipotilaan kipuja

Espanjalaistutkimuksessa selvisi, että endometrioosipotilaan elämänlaatu parani liikuntaharjoitteilla.

Erityisesti syvien vatsalihasten harjoittamista kannattaa harkita.
Adobe/AOP
Erityisesti syvien vatsalihasten harjoittamista kannattaa harkita.

Espanjalaistutkimuksen mukaan monipuolinen liikuntaharjoittelu tuo merkittävästi helpotusta endometrioosia sairastavien elämänlaatuun.

Parannusta havaittiin muun muassa yhdyntäkivuissa, kudosvauriokivuissa sekä erilaisissa rintarangan, lantion ja lonkkien alueen kivuissa. Liikunta auttoi myös kipuun liittyvien katastrofaalisten ajatusten kanssa.

Tutkimuksessa oli mukana 31 endometrioosipotilasta, jotka eivät saaneet apua endometrioosin tavanomaisesta hoidosta.

Tutkittaviin testattiin 8 viikon harjoitteluohjelmaa, joka sisälsi lämmittelyä, aerobista liikuntaa, venyttelyä, keskivartalon lihasharjoituksia ja hengitys- ja rentoutusharjoituksia. Seuranta-aika oli yksi vuosi ja heitä verrattiin potilaisiin, jotka saivat tavanomaista hoitoa endometrioosiin.

Tulokset vakuuttivat tutkijat. Elämänlaadulliset tekijät, erityisesti kipu ja emotionaalinen hyvinvointi, kohenivat tutkimukseen osallistuneilla ja tulokset säilyivät vielä seuranta-ajan jälkeen.

Erityisesti syviä vatsalihaksia tukevia harjotteita kannattaa tutkimuksen mukaan harkita, jos endometrioosi ei helpota perinteisestä hoidosta.

Mikä endometrioosi?

Endometrioosi eli kohdun limakalvon sirottumatauti voi aiheuttaa voimakkaita kuukautisiin liittyviä kipuja sekä yhdyntäkipuja sekä ulostamis- ja virtsaamiskipuja. Endometrioosi voi aiheuttaa myös lapsettomuutta.

Endometrioosi on yleinen, mutta sen perussyytä ei tunneta. Sitä ei pystytä parantamaan kokonaan, mutta sen oireita voidaan hoitaa lääkehoidolla sekä leikkaushoidoilla.

Artikkeli perustuu Lääkärilehden verkkosivuilla julkaistuun tiedeuutiseen.