Auringon ultraviolettisäteily on ihosyöpien tärkein riskitekijä

Lieväkin ihon punotus tarkoittaa, että iho on palanut. Asiantuntijat muistuttavat myös lapsen ihon suojaamisen tärkeydestä.

Auringonpaiste lämmittää ja hellii, mutta sen vaaroilta on syytä suojautua, sillä ihosyöpien määrä kasvaa huolestuttavalla vauhdilla. Ihosyöpien tärkein riskitekijä on auringon ultraviolettisäteily.

Ihon palamista voi välttää oleskelemalla auringossa fiksusti ja totuttautumalla aurinkoon varovasti. Mm. Säteilyturvakeskus antaa ohjeita fiksuun auringossa olemiseen: Vältä aurinkoa keskipäivällä, vältä makuuasentoa, käytä väljiä vaatteita, suojaa ihoa aurinkovoiteella, muista aurinkolasit... Kannattaa myös tarkistaa Ilmatieteen laitoksen sivuilta UV-indeksi, joka ilmoittaa haitallisen säteilyn määrän.

Erityisen tärkeää suojautuminen on lapsille ja vaaleaihoisille ihmisille.

Auringonottoon liittyy useita myyttejä, kuten se että moni luulee palaneensa vasta, kun iho hilseilee tai siinä on rakkuloita. Kuitenkin jo lieväkin ihon punotus kertoo siitä, että iho on palanut. Palanut iho puolestaan lisää riskiä sairastua ihosyöpiin. Sekä ihon punotus että rusketus ovat merkkejä siitä, että auringon ultraviolettisäteily on päässyt vaurioittamaan ihoa.

Ihosyöpä yleistyy pelottavaa vauhtia

Ihosyöpä on yleisin syöpätyyppi valkoihoisessa väestössä. Näiden syöpien ilmaantuvuus on kasvanut viime vuosikymmeninä hälyttävän nopeasti. Suomessa Syöpärekisterin huhtikuussa 2015 päivitetyn tilaston mukaan uusien ihosyöpätapausten määrä on lisääntynyt 1960-luvulta alkaen peräti 9-kertaiseksi, kun muiden syöpien ilmaantuvuus on kasvanut 2,6-kertaiseksi.

Auringon ultraviolettisäteily on ihosyöpien tärkein riskitekijä. Se aiheuttaa ihon soluihin DNA-vaurioita ja heikentää immuunivastetta. UV-säteilyn karsinogeeninen vaikutus alkaa kertyä ihoon jo lapsuudessa ja jatkuu koko elämän ajan. WHO onkin nostanut UV-säteilyn ja solariumit ensimmäisen luokan karsinogeeneiksi.

Ihotautien tutkijat ja asiantuntijat vaativat Lääkärilehdessä helmikuussa julkaistussa tiedepääkirjoituksessa Suomeen kansallista ihosyöpäohjelmaa. He korostavat, että yhteinen haasteemme on pyrkiä muuttamaan yleistä suhtautumista auringonottoon ja auringossa oleiluun.

– Mikäli emme opi suojaamaan omaa ja toistemme ihoa liialliselta auringon UV-säteilyltä, tulee ihosyöpien määrä kasvamaan tulevaisuudessakin. Ihosyöpien ilmaantuvuuden kasvu alkaa jo lähivuosina olla melkoinen taloudellinenkin haaste terveydenhuolto­järjestelmällemme, kirjoittavat Atte Kivisaari ja Veli-Matti Kähäri Lääkärilehden artikkelissa.

Kivisaari ja Kähäri korostavat, että oman ihon lisäksi lasten vanhempien vastuulla on huolehtia lasten ihon aurinkosuojauksesta, sillä lapsen ihon toistuva palaminen on merkittävä ihon okasolusyövän ja myös pelätymmän ihosyövän, melanooman, kehittymisen riskitekijä.

Aiheesta lisää näissä Potilaan Lääkärilehden kirjoituksissa:
Ihosyöpä yleistyy pelottavaa vauhtia – nyt tarvitaan kansallinen ihosyöpäohjelma
Aurinkokeratoosin tärkein riskitekijä on liiallinen aurinkoaltistus
Näin vältät auringossa palamisen
9 myyttiä auringonotosta
Tarvitsevatko pikkulapset aurinkolaseja?
Mielenterveyttä auringosta

Ilmatieteenlaitos: UV-indeksin ennuste
STUK: Suojaudu auringolta oikein

Testaa, osaatko käyttäytyä fiksusti auringossa
Katso kuvia tavallisimmista ihotaudeista

Koonnut
Esa Ilmolahti
toimitus

Kuva: Fotolia