Avustusjärjestöjä ei kunnioiteta Syyriassa

Syyrian sota on tuhonnut myös maan terveydenhuollon. Avustusjärjestöillä on vaikeaa, sillä humanitaarista työtä ei kunnioiteta riittävästi.

Itä-Aleppossa oli lokakuun lopulla saarroksissa arviolta 250 000 asukasta. Pommituksissa on hyökätty tietoisesti sairaaloita ja terveyskeskuksia ­vastaan. Kaupungissa oli jäljellä 14 lääkäriä.

– He ovat tietenkin aivan uuvuksissa. Henkilökuntaa ei ole lähellekään riittävästi hoitamaan kaikkia avuntarvitsijoita, kertoo Lähi-idän ohjelmasuunnittelija Niklas Saxen Suomen ­Punaisesta Rististä.

Syyrian terveydenhuolto on aivan ­raunioina. WHO:n raportin mukaan 40 prosenttia maan sairaaloista on normaalitoiminnassa. Loput ovat joko supistaneet toimintaansa tai lopettaneet kokonaan.

– Pulaa on niin lääkkeistä, henkilökunnasta, ambulanssipalveluista kuin sähköstäkin.

Myös Maailman Lääkäriliitto WMA on tuominnut iskut Syyrian sairaaloihin.

Kansainvälinen Punainen Risti ylläpitää Syyriassa 70:tä klinikkaa tai muuta terveydenhuollon pistettä. Toiminta Syyriassa on Punaisen Ristin historian suurimpia.

Avustusjärjestöjen työ on hankaloitunut

Yleensä humanitaarista työtä tekeviä on kunnioitettu konflikteissa, mutta Syyrian sodassa YK:ta ja avustusjärjestöjä vastaan on hyökätty.

– Sodassa on kuollut 54 vapaaehtoista Punaisen Puolikuun avustustyöntekijää. Ainakin osa on tapettu tietoisena heidän roolistaan, Saxen kertoo.

Punainen Risti toimii konfliktialueilla vain, jos se saa kaikilta sodan osapuolilta turvatakuut. Esimerkiksi Itä-Aleppoon järjestöllä ei ole saarron alettua ollut asiaa.

– Mitä enemmän sodassa on osapuolia, sitä vaikeampi on saada sopimus aikaan kaikkien kanssa ja varmistaa, ­että tieto saavuttaa jokaisen taistelijan.

Saxen kertoo, että siviilejä, terveydenhuoltoa ja avustusjärjestöjä vastaan on alettu viime vuosina hyökätä myös esimerkiksi Jemenissä ja Afganistanissa.

– Kehitys on todella huolestuttavaa. Pelkäämme, että niitä sodan oikeussääntöjä, jotka luotiin toisen maailmansodan jälkeen, ei tulevaisuudessa enää kunnioiteta.

Suomalaisia työntekijöitä SPR:llä ei Syyriassa tällä hetkellä ole. Syyriassa toimivat vapaaehtoiset avustustyötekijät ovat pääasiassa syyrialaisia. Onko vapaaehtoisia vaikeampi saada nykyään, kun työ käy yhä vaarallisemmaksi?

– Ei sellaista toistaiseksi ole havaittu. Monille syyrialaisille humanitaarinen työ on mahdollisuus tehdä jotain mielekästä sodan keskellä.

Punainen Risti on käynnistänyt kampanjan terveydenhuollon turvaamiseksi konflikteissa: healthcareindanger.org.

Kirjoittaja:
Hertta Vierula
toimittaja

Tietoja juttuun antoi myös Ulko­poliittisen instituutin vanhempi tutkija Toni Alaranta.