Britannian kirurgit kohtaavat seksuaalista häirintää jopa leikkaussalissa — miten on Suomessa?

Britannian yleisradio BBC paljasti taannoin hurjia lukuja naiskirurgeihin kohdistuvasta seksuaalisesta häirinnästä. Mikä on tilanne Suomessa?

Brittikirurgit kohtaavat tutkimuksen mukaan hälyttävän paljon seksuaalista häirintää.
Adobe/AOP
Brittikirurgit kohtaavat tutkimuksen mukaan hälyttävän paljon seksuaalista häirintää.

Britannian kirurgit kokevat seksuaalista häirintää jopa leikkaussaleissa, selviää maan julkisen terveydenhuollon NHS:n henkilökunnalle tehdystä tutkimuksesta.

Asiasta kertoo Britannian yleisradio BBC .

NHS:n sisäiseen kyselyyn vastasi 1 434 kirurgia, joista puolet oli naisia.

Seksuaalinen häirintä ei luultavasti rajoitu vain kirurgien ammattikuntaan.

Naisista 63 prosenttia kertoi kokeneensa seksuaalista häirintää kollegan suunnalta. 30 prosenttia kertoi pakottamisesta seksuaaliseen tekoon kollegan toimesta. 11 prosenttia kertoi pakotetusta fyyisestä kontaktista liittyen uralla etenemiseen.

Tutkimuksessa raportoitiin myös 11 raiskausta.

Maan kirurgien yhdistys, Royal College of Surgeons , kuvailee tuloksia todella järkyttäviksi.

BBC:n mukaan naiskirurgeihin kohdistuva seksuaalinen häirintä on alalla julkinen salaisuus. Seniorikollegoiden epäasiallista käytöstä ympäröi hiljaisuuden kulttuuri.

Suomessa asiasta kertoo ensin Yle .

Entä miten on Suomessa?

Suomen Kirurgiyhdistyksessä pohditaan, olisiko Suomessakin syytä tehdä tutkimus siitä, kohtaavatko kirurgit seksuaalista häirintää työssään, kertovat yhdistyksen puheenjohtaja Pirkka Vikatmaa ja varapuheenjohtaja Malin Sund.

Oletus on, että todennäköisesti seksuaalista häirintää esiintyy Suomessa ja muissa Pohjoismaissa vähemmän, koska kirurgien koulutusjärjestelmä ei ole niin hierarkkinen kuin Britanniassa. Koulutuksen eteneminen ei ole kiinni yhden kouluttajan suosiosta.

– Samanaikaisesti me emme oikeastaan tiedä, koska asiaa ei ole selvitetty, Sund sanoo.

Sund arvelee, että ilmiö lienee vähentynyt, koska kirurgikunta on naisistunut voimakkaasti.

– Välttämättä sellainen aika ei ole kuitenkaan kovin kaukana, hän puntaroi.

Myös Suomessa harkitaan vastaavan selvityksen tekemistä.
Adobe/AOP
Myös Suomessa harkitaan vastaavan selvityksen tekemistä.

– Keskustelemme yhdistyksen hallituksen kokouksessa siitä, pitäisikö vastaava selvitys tehdä myös suomalaisten kirurgien keskuudessa, Vikatmaa kertoo.

BBC:n mukaan naiskirurgeihin kohdistuva seksuaalinen häirintä on alalla julkinen salaisuus.

Tuorein asiaa liippaava tieto on Lääkäriliiton tekemästä Lääkärin työolot ja terveys -tutkimuksesta vuodelta 2019. Kaikista lääkäreistä vajaat kolme prosenttia oli viimeisen vuoden aikana kokenut seksuaalista häirintää työssään. Nuorilla ja erikoistumattomilla luvut olivat hieman suurempia.

Suomessa häirintätapaukset tulevat helpommin ilmi

Tutkimus kirurgien kokemasta häirinnästä julkaistiin British Journal of Surgery -tiedelehdessä. Malin Sund kuuluu lehden toimituskuntaan ja osallistui aiheeseen liittyvän pääkirjoituksen laatimiseen.

– Se, mitä kollegat ovat käyneet läpi, on todella järkyttävää. Samoin se järkyttää, että he kokevat vahvasti, etteivät ole saaneet apua vastuussa olevalta organisaatiolta, Sund sanoo.

Seksuaalinen häirintä ei luultavasti rajoitu vain kirurgien ammattikuntaan. Sund on seurannut aiheesta käytyä brittiläistä somekeskustelua ja siellä on noussut esiin myös ainakin anestesiologia.

Vikatmaa on työskennellyt kirurgialla 25 vuotta. Hän uskoo, että Suomessa häirintätapaukset tulevat nykyisin aiempaa helpommin ilmi.

– Ennen ne on useammin ohitettu käsittelemättä, hän sanoo.

Vikatmaan mielestä seksuaalisen häirinnän käsittelyyn liittyy riski sekä ilmiön vähättelystä että sen liioittelusta. Työyhteisöihin tarvitaan puheeksi ottamisen kulttuuri ja jos häirintää esiintyy, se on käsiteltävä henkilöstöyksikön ja esimiesten toimesta.

– Puheeksi ottaminen on työnantajan vastuulla.

Vikatmaa täsmentää, että sukupuoleen perustuva syrjintä on eri asia kuin seksuaalinen häirintä.

Artikkeli on koostettu kahdesta Lääkärilehden verkkosivulla aiemmin julkaistusta artikkelista. Alkuperäiset jutut löytyvät täältä sekä täältä .