Tutkimus: Kirurgien asenteet vaikuttavat potilasturvallisuuteen

Noin kolmanneksella ortopedeista esiintyi asenteita, jotka voivat mahdollisesti olla vaaraksi potilasturvallisuudelle.

Noin kolmanneksella ortopedeista esiintyy asenteita, jotka voivat mahdollisesti olla vaaraksi potilasturvallisuudelle.

Näin todetaan Clinical Orthopaedics and Related Research -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa, jossa tarkasteltiin 364:ää eri puolilla maailmaa työskentelevää ortopedia.

Lääkärit täyttivät kyselyn, joka on alun perin tehty nuorten autoilijoiden kolaririskiä lisäävien asenteiden arviointiin ja jota käytetään myös lentäjillä. Kysely muokattiin lääkäreille sopivaksi.

38 prosentilla ortopedeista oli riskialttiiksi luokiteltava macho-tyyppinen tai itsevarma asenne. Joka viides ortopedi katsoi myös, että organisaation turvallisuusilmapiiri oli puuttellinen.

– Kirurgien vaarallisten asenteiden mittaus tulee validoida jatkotutkimuksissa ja samoin selvittää, ovatko asenteet yhteydessä haittatapahtumiin, joita voidaan ehkäistä. Jaamme ilmailuturvallisuuden asiantuntijoiden näkemyksen siitä, että tietoisuus asenteiden parantamisesta voi lisätä turvallisuutta, tutkijat toteavat.

Samassa lehdessä julkaistun, pienempää lääkärijoukkoa tarkastelleen tutkimuksen mukaan macho-tyyppinen asenne ennusti 19 prosenttia uusintaleikkausten ja uusien sairaalakäyntien tarpeen vaihtelusta.

Esikuvilla on vastuu

Ruotsin Lääkärilehden kirjoitus Machoortoped = patientrisk kommentoi tutkimuksia ja korostaa asenteen merkitystä erikoistuvien lääkärien kouluttamisessa.

– Kirurgia on käsityötä, jota opetetaan yhä mestari-kisällimallilla. Mentoreilla on vastuu esikuvana olemisesta. Macho-tyyppisellä käytöksellä, liioitellulla itseluottamuksella ja impulsiivisuudella ei nykypäivänä ole sijaa alalla, kirjoittavat Karoliinisen yliopistosairaalan ortopedian klinikan ylilääkäri Richard Wallensten ja lehden lääketieteellinen päätoimittaja Pelle Gustafson.

Lue myös:
Lume tulee kirurgian tutkimukseen
Leikkaussalissa tapahtuu

Kirjoittanut:
Miia Soininen
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.