Ensimmäinen raskaus pakastetulla munasarjakudoksella Suomessa

Äidin munasarjojen toiminta loppui syöpähoitojen seurauksena.

Hedelmällisyyden säilyttäminen pakastamalla sukusoluja, alkioita ja munasarjakudosta on pitkään ollut kehittyvä ala hedelmöityshoidoissa. Kohderyhmänä ovat ennen kaikkea syöpäpotilaat, joiden hedelmällisyys on pyritty suojaamaan ennen solunsalpaaja- tai sädehoitoja. Pakastusmahdollisuudet ovat parantuneet nopeasti.

Lähiaikoina syntyy Suomen ensimmäinen vauva, jossa raskaus on saatu alkuun pakastetulla munasarjakudoksella. Hoitoa on annettu Tampereen yliopistollisessa sairaalassa. Äidin munasarjojen toiminta loppui syöpähoitojen seurauksena. Ennen syöpähoidon aloitusta häneltä pakastettiin munasarjakudosta. Parantumisen jälkeen kudos siirrettiin takaisin.

– Tays vastaa kolmanneksesta koko Suomen julkisen terveydenhuollon hedelmällisyyshoidoista, kertoo hormoni- ja lapsettomuuspoliklinikan osastonylilääkäri Helena Tinkanen.

Hedelmällisyyshoitoihin tullaan eri puolilta Suomea. Potilaista valtaosa on kuitenkin Taysin erityisvastuualueelta.

Lapsettomuushoitojen lisäksi hormoni- ja lapsettomuuspoliklinikka vastaa muun muassa erilaisten hormonihäiriöiden hoidosta sekä transsukupuolisten henkilöiden hormonihoidoista.

Myös lapsena syövän sairastaneen hedelmällisyys voidaan palauttaa

Yksi merkittävistä tehtävistä on myös nuorten syöpäpotilaiden hedelmällisyyden säilyttämiseen liittyvät toimenpiteet. Näitä ovat muun muassa siemennesteen, munasolujen, alkioiden ja munasarjakudoksen pakastukset.

Munasarjasiirteet auttavat palauttamaan tyttöjen hedelmällisyyden lapsena sairastetun syövän jälkeen.

Lähde: Tays

Kuva: Panthermedia

Lue myös:
Hedelmöityshoitoa kaikille
Lapsena syövän sairastaneen hedelmällisyys voidaan palauttaa