HUS kiistelee Sydänsairaalan kanssa laskutuksesta

Sairaanhoitopiirillä on epäilyksiä sairaalan laskupolitiikasta ja hoitokriteereistä.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri perää TAYS:n Helsingissä toimivalta Sydänsairaalalta perusteita laskutukselle, sillä HUS:n mielestä sairaala laskuttaa potilaiden hoidosta liikaa.

HYKS Sydänkeskuksen toimialajohtaja Antti Vento kertoo, että Helsingin Sydänsairaalan laskutus on tänä vuonna kasvanut viisinkertaiseksi viime vuoteen nähden ja toimenpiteet ovat kalliimpia kuin HYKS:ssä.

– Pitää olla selkeä näyttö siitä, että tutkimukset ja toimenpiteet on mitoitettu oikein, eivätkä ne ole turhia. Hoitokriteerien pitäisi olla samat kuin meillä, Vento sanoo.

HUS on pyytänyt Sydänsairaalalta pariin otteeseen muun muassa epikriisejä ja selvityksiä indikaatioista, mutta ei ole toistaiseksi saanut niitä.

Sydänsairaalan toimitusjohtajan Kari Niemelän mukaan kaikkia pyydettyjä tietoja ei voi antaa tietosuojasyistä. Hän huomauttaa, että sairaala toimii, kuten omistaja Pirkanmaan sairaanhoitopiiri ohjeistaa.

Lindén kaipaa pelisääntöjä

Laskutuskiistan taustalla on laajempi tyytymättömyys siihen, miten Sydänsairaala houkuttelee muiden sairaanhoitopiirien potilaita ja kustannukset hoidosta ohjautuvat sairaanhoitopiireille.

HUS:n toimitusjohtaja Aki Lindén kaipaa sopimusta pelisäännöistä.

– Erikoissairaanhoidon valinnanvapaudessa on valuvika. Perinteisesti sairaanhoitopiirit ovat noudattaneet tiukkaa budjettia. Nyt on syntynyt tilanne, jossa piikki on auki.

– Olen kuullut, että Sydänsairaalassa olisi löyhemmät indikaatiot esimerkiksi rytmihäiriön hoitoon kuin HUS:ssa. Helsingin veronmaksajien piikki on auki mennä HUS:n noudattaman tiukan talouden ja kriteerien ohi ja saada hoitoa väljemmillä kriteereillä ja kalliimmilla kustannuksilla, Lindén sanoo.

"Markkinointi yrittää synnyttää tarvetta"

Aki Lindén moittii myös Sydänsairaalan markkinointia ja lähetetoimintaa. Valinnanvapaussääntöjen mukaan potilas saa valita sairaanhoitopiirin, mutta ei tiettyä sairaalaa.

– On ollut voimakasta markkinointia, joka yrittää suorastaan synnyttää tarvetta mennä sinne hoitoon. Tämä on uutta, kun on kysymys julkisesta rahasta.

– Voiko markkinoida niin, että mene lääkärille ja pyydä lähete Tampereen Sydänsairaalaan, joka sijaitsee Helsingissä? Lindén kysyy.

Antti Vento kaipaa Sydänsairaalan toimintaan kontrollia ja maksukattoa. Hänen mielestään valinnanvapauteen liittyvistä kriteereistä on syytä keskustella, sillä toiminta on nyt villiä.

– On poikkeuksellista, että tuodaan tällainen toimintamalli eri sairaanhoitopiiriin. On luotu voimakas ylikapasiteetti, jota halutaan täyttää. Siitä tässä on aika paljon kysymys, hän lisää.

"Valinnanvapaus on perusoikeus"

Kari Niemelän mukaan Sydänsairaalan lähetekäytäntö on asianmukainen, ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirin virkalääkäri tarkistaa piirin saamat lähetteet.

–Valinnanvapauslain kannalta on hieman erikoista, että muun, omaa reviiriään valvovan yksikön lääkäri voisi jälkikäteen arvioida asiaa, hän sanoo.

Niemelä huomauttaa, että valinnanvapaus on potilaan perusoikeus ja se toteutuu Suomessa huonosti.

– On mielenkiintoista, miksi Sydänsairaala on kepin nokassa, kun esimerkiksi Coxalla on paljon enemmän valinnanvapauspotilaita Etelä-Suomen ja HYKS:n alueelta kuin meillä.

Niemelän mukaan sairaalan Helsingissä toimivat lääkärit ovat kertoneet, että alueella potilaat joutuvat odottamaan tarpeellista hoitoa pitkään.

– Ilmassa on ollut hiukan loanheittoa. Tässä ei ole tuottajien edusta kyse, vaan potilaiden. Käsityksemme on, että Helsingin seudulla toiminnalle on syystä tai toisesta kovasti tarvetta, hän sanoo.

Miia Soininen

Kuva: TAYS Sydänsairaala

Lue myös: Sydänsairaala kiistää HUS:n syytökset