Hyttysverkkokin toimii tyräkorjauksissa

Tyrän voi korjata superkalliilla biologisella verkolla tai hyttysverkolla – jokainen sairaala ja kirurgi päättäköön kumpaa käyttää.

Nivus- ja arpityrien korjaukset ovat tavallisia leikkauksia Suomen sairaaloissa. Takavuosina tyrät korjattiin ompelemalla, mutta ongelmaksi tuli tyrien uusiutuminen. Nyt muotia on kudosten vahvistaminen synteettisellä verkolla. Kalleimpia ovat biologiset verkot, joita käytetään erityisesti isoissa kudosdefekteissä ja infektion uhatessa. Mutta onko kalliimpi parempi?

Tuoreessa katsauksessa arvioitiin 12 biologisen verkon hyötyjä (esim. Alloderm, Strattice, Permacol, Surgisis). Niiden hinta on 4–33 dollaria/cm2. ­Amerikkalaiset tutkijat kävivät läpi 274 artikkelia, joista useimmat olivat pieniä, kontrolloimattomia ”mainosjuttuja”. Systemaattisen katsauksen kriteerit täyttäviä julkaisuja löytyi ainoastaan 20, ja niistäkin vain kolmessa oli mukana vertailuryhmä. Satunnaistettuja tutkimuksia ei löytynyt yhtään. Tutkijat totesivat, että ennen kuin saamme kunnollisia satunnaistettuja kliinisiä tutkimuksia, biologisten verkkojen käyttö ei ole kustannustehokasta, perusteltua eikä hyödyllistä vatsanpeitteiden tyrien korjauksessa.

Toisenlainen tutkimus julkaistiin arvovaltaisessa New England Journal of Medicinessa. Ruotsalaiset kirurgit satunnaistivat hyttysverkon ja tavallisen polypropyleeniverkon ugandalaisten tyräpotilaiden korjausleikkauksissa. Huolellisesti tehdyssä sarjassa leikattiin yhteensä 302 nivustyrää. Potilaita seurattiin vuosi, ja vain yhdellä potilaalla todettiin tyrän uusiutuminen seuranta-aikana. Haavatulehduksia oli hyttysverkolla tuetuilla potilailla 4 ja kevytverkkoa käytettäessä 6. Leikkauskomplikaatioissa ei ollut mitään eroja.

Tyrän voi siis korjata superkalliilla biologisella verkolla tai hyttysverkolla – jokainen sairaala ja kirurgi päättäköön kumpaa käyttää.

Lähteet:
Huerta S ym. Biological mesh implants for abdominal hernia repair. JAMA Surg, verkossa ensin 27.1.2016. doi: 10.1001/jamasurg.2015.5234
Löfgren J ym. A randomized trial of low-cost mesh in groin hernia repair. N Engl J Med 2016;374:146.

Kirjoittaja:
Hannu Paajanen
gastrokirugian professori

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehdessä 8/16.