Verkon poisto auttaa vaikeaan nivuskipuun tyräleikkauksen jälkeen

Nivuskipu kuitenkin talttuu itsestään valtaosalla potilaista 1–2 vuoden aikana.

Aikuisten nivustyräleikkauksissa laitetaan nykyään lähes poikkeuksetta keinomateriaalista tehty verkko nivusalueelle. Se tukeekin kudoksia hyvin, koska tyrien uusiminen on harvinaista (1–3 %). Alueella on kuitenkin kolme hermoa, joiden kulkureitille verkko laitetaan. Muutamalle prosentille potilaista tulee verkkoleikkauksen jälkeen vaikea neuropaattinen kiputila, jonka hoito on ongelmallista.

Terveyskeskuksessa maltti on valttia. Aluksi potilaalle voi kirjoittaa tulehdus­kipulääkekuurin, antaa tarvittaessa pidennetyn sairausloman ja konsultoida leikkaavaa kirurgia. Itselläni on myös tapana laittaa kipupisteisiin 2–3 kertaa kuukauden välein 5 ml pitkävaikutteista puudutetta ja 1 ml kortisonia. Neuropaattisen kivun hoitoon tarkoitettuja lääkkeitä voi myös kokeilla. Onneksi ”verkko­kipu” talttuu noin 60–90 %:lla potilaista itsekseen 1–2 vuoden seuranta-aikana, eli hoitavan lääkärin ja potilaan kannattaa olla kärsivällinen.

Mutta entäs jos ei taltukaan? Hoitovaihtoehtoja ovat nivushermojen katkaisu verkon lateraalipuolelta joko avoleikkauksessa tai laparoskooppisesti, erilaiset kivunhoidon spinaalistimulaattorit ja kipupumput tai verkon poisto, jolloin vaurioitunut hermo yleensä katkeaa. Nyt verkon poistoa on tutkittu ensimmäisen kerran. Hollantilaiset kirurgit poistivat yhteensä 74 potilaalta nivusverkon vaikean hermokivun takia vuosina ­2006–15. Tulokset olivat erittäin hyviä 64 %:lla potilaista, ja ainoastaan 5 tyrää uusi 18 kuukauden seuranta-aikana. Tulos vastaa täysin omia kokemuksiani, ja mielestäni verkon poisto on järkevää, jos nivuskipu on vaikea eikä 6–12 kuukauden seuranta-aika tuo helpotusta.

Lähde: Zwaans WAR. Mesh removal and selective neurectomy for persistent groin pain following Lichtenstein repair. World J Surg, verkossa ensin 4.11.2016. doi: 10.1007/s00268-016-3780-y

Kirjoittaja:

Hannu Paajanen

gastrokirurgian professori

Kuva: Fotolia

Juttu julkaistu Lääkärilehdessä 5/2017.