Leikkauksia ei keskitetä 12 sairaalaan

Rintasyöpäleikkausten minimimäärä muuttui viime metreillä.

Sosiaali- ja terveysministeriö on lähettänyt lausuntokierrokselle asetusluonnoksen erikoissairaanhoidon työnjaosta ja keskittämisestä.

Asetusluonnoksessa on määritelty yliopistosairaaloiden vastuualueet. Leikkausten keskittämisessä kriteeriksi on asetettu vuosittaiset leikkausmäärät. Esimerkiksi tekonivelleikkaukset koottaisiin ympärivuorokautisen yhteispäivystyksen sairaaloihin, joissa tehdään vähintään noin 600 leikkausta vuodessa.

Asetusluonnoksessa ei mainita lainkaan keskittämistä kahteentoista laajan ympärivuorokautisen päivystyksen sairaalaan. Miksi, hallitusneuvos Anne Koskela, STM?

– Kattavan ympärivuorokautisen päivystyksen keskittäminen 12 sairaalaan on terveydenhuoltolaissa. Tässä asetuksessa on kuitenkin haluttu määritellä kriteerit toiminnan ja leikkausmäärien mukaan. Se tarkoittaa joissain tapauksissa, että leikkauksia voidaan tehdä myös muissa kuin noissa 12 sairaalassa.

Ministeriön alkuperäisen tiedotteen mukaan rintasyöpäleikkauksia saisi tehdä sairaaloissa, joissa vuosittainen määrä olisi 100 leikkausta. Varsinaisessa asetuksessa leikkausten minimimäärä on kuitenkin 150. Mistä tämä ero johtui?

– Pidimme viime viikolla kokouksen erikoislääkäriyhdistysten kanssa. Tuon kuulemisen perusteella määrää nostettiin viime metreillä 150 leikkaukseen. Viime hetken muutoksesta johtuen tiedotteeseen jäi virhe.

Kirjoittaja:
Hertta Vierula
toimittaja

Kuva: Fotolia

Juttu on julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.