Imettämisen lisääminen estäisi satojatuhansia lapsikuolemia

Tuoreen tutkimuksen mukaan vuosittain jopa 800 000 lapsen kuolema estyisi, jos imettäminen yleistyisi suositusten tasolle. Samalla estyisi vuosittain noin 20 000 rintasyöpäkuolemaa.

Tuoreen tutkimuksen mukaan vuosittain jopa 800 000 lapsen kuolema estyisi, jos imettäminen yleistyisi suositusten tasolle. Samalla estyisi vuosittain noin 20 000 rintasyöpäkuolemaa, tulokset osoittavat.

WHO:n suositusten mukaan vauvat olisi hyvä pitää täysimetyksellä kuuden kuukauden ikäisiksi ja osittaista rintaruokintaa olisi hyvä jatkaa parhaimmassa tapauksessa kahden vuoden ikään saakka. Rikkaiden maiden äideistä kuitenkin vain viidennes imettää lastaan vuoden ikäisiksi. Köyhien ja keskituloisten maiden äideistä vain kolmannes pitää vauvansa täysimetyksellä ensimmäiset kuusi kuukautta.

Imettämistä halutaan edistää sen lukuisten terveyshyötyjen vuoksi. Rikkaissa maissa imettäminen pienentää kätkytkuolemien vaaraa kolmanneksella. Kehittyvissä maissa noin puolet ripuleista ja suuri osa hengityssairauksista estyisi imettämällä. Imettäminen saattaa myös ehkäistä ylipainoa ja diabetesta ja edistää vauvan älyllistä kehitystä.

Syyt imettämisen keskeyttämiseen ovat moninaisia eikä imettäminen aina välttämättä onnistu. Siihen olisi kuitenkin hyvä kannustaa ja panostaa, tutkijat kirjoittavat. Köyhissä ja kehittyvissä maissa suuri ongelma on myös äidinmaitokorvikkeiden vastuuton markkinointi, joka sääntely-yrityksistä huolimatta riivaa edelleen monia maita.

Tulokset perustuvat Lancet-lehdessä julkaistuun analyysiin, jossa käytettiin aineistoja 28 katsaus- ja meta-analyysitutkimuksesta.

Suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan täysimetystä olisi hyvä jatkaa 4–6 kuukauteen ja lisäruokien aloittamisen jälkeen osittaista imetystä 6–12 kuukauteen saakka.

Uutispalvelu Duodecim

Breastfeeding in the 21st century: epidemiology, mechanisms, and lifelong effect. Lancet 2016

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Kuva: Panthermedia