Imetykseen ei investoida riittävästi

Maailmassa ei ole yhtään maata, jossa imetyssuositukset toteutuisivat.

Maailman terveysjärjestön WHO:n suositusten mukaan vauvan täysimetyksen pitäisi jatkua puolen vuoden ajan. Sen jälkeen lapsen olisi hyvä saada äidinmaitoa muun ravinnon lisäksi kahden vuoden ikään saakka.

Tuoreen raportin mukaan vain 40 prosenttia alle puolivuotiaista saa ravinnokseen pelkkää äidinmaitoa. Raportissa mukana olleista 194 maasta 23:ssa täysimetysprosentti nousi 60:een. Yhdessäkään maassa imetyssuositukset eivät toteudu kokonaan.

Raportissa todetaan, että imetyksestä on hyötyä niin vauvalle kuin äidillekin. Erityisesti ensimmäisen puolen vuoden aikana imetys suojaa lasta ripulilta ja keuhkokuumeelta, jotka ovat suurimpia lapsikuolleisuuden aiheuttajia.

Imettävillä äideillä on muita pienempi riski sairastua munasarja- ja rintasyöpään.

Raportin mukaan vuosittain 520 000 alle viisivuotiaan henki voisi säästyä, jos imetyssuositukset toteutuisivat. Seurauksena olisi myös merkittäviä taloudellisia hyötyjä, kun sairastaminen vähenisi, terveydenhuoltokulut pienenisivät ja tuottavuus kasvaisi.

Unicefin johtaja Anthony Lake toteaa WHO:n tiedotteen mukaan, että imetyksen tukeminen on yksi tehokkaimpia – ja kustannustehokkaimpia – tapoja edistää lasten terveyttä.

WHO:n ja Unicefin julkaisemassa tiedotteessa listataan keinoja, joilla tilannetta saataisiin parannettua. Maailman maiden pitäisi rahoittaa toimenpiteitä, joiden avulla imetysaikoja saataisiin pidennettyä. Ammattitaitoiseen imetystukeen pitäisi panostaa. Maiden pitäisi noudattaa suosituksia, jotka rajoittavat äidinmaidonkorvikkeiden markkinointia. Vanhempainlomien pitämistä tulisi tukea samoin kuin käytäntöjä, joiden avulla työpaikoista tehtäisiin nykyistä imetysystävällisempiä.

Parhaillaan vietetään maailman imetysviikkoa.

kirjoittaja:
Hertta Vierula
toimittaja

kuva: fotolia

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.