Imetys suojaa kohdun runko-osan syövältä

RIntaruokinnan plussia vahvistuu lisää.

Rintaruokinnan moniin plussapuoliin voidaan nyt liittää suoja kohdun runko-osan syöpää vastaan. Asia vahvistui lähes 9 000 endometriumsyöpäpotilaan ja 17 000 terveen verrokin imetyshistoriaa verrattaessa.

Naisilla, jotka ilmoittivat imettäneensä, syöpäriski oli 11 % pienempi (OR 0,89, LV 0,81–0,98) kuin imettämättömillä. Kaikki olivat synnyttäneitä naisia, ja vertailussa otettiin huomioon ikä, pariteetti, useat elämäntapatekijät ja painoindeksi. Suoja­vaikutus lisääntyi imetysjakson pidetessä 6–9 kuukauteen, mutta ei enää sen jälkeen. Pariteetti, painoindeksi tai syövän histologia eivät selittäneet imetyksen positiivista vaikutusta. Seuranta-aika synnytyksistä syöpädiagnoosiin oli valtaosalla naisia alle 30 vuotta.

Suojavaikutuksen takana arvellaan olevan imetykseen liittyvä gonadotropiinien ja estradiolin väheneminen ja sen mukana endometriumin mitoosiaktiviteetin lähes täydellinen hiipuminen. Tutkijat laskivat, että maailman 350 000 vuosittaisesta ­endometriumsyöpätapauksesta 15 000–40 000 voitaisiin estää, mikäli synnyttäneet naiset imettäisivät vähintään 6 kuukautta. Imetysjaksojen lisääntyessä rintasyövän esiintyvyys pienenee, ja viitteitä on myös suojasta munasarjasyöpää vastaan.

Lähde: Jordan S, Na R, Johnatty S ym. Breastfeeding and endometrial cancer risk. An analysis from the Epidemiology of Endometrial Cancer Consortium. Obstet Gynecol 2017;129:1059–67.

Pertti Kirkinen

Kuva: Fotolia