Influenssakausi juuri nyt huipun tuntumassa

Talven influenssakausi on saavuttamassa näinä päivinä huippunsa. Pikkulapset ja keski-ikäiset ovat sairastuneet herkimmin, vaikka rokote tehoaa heikoimmin yli 65-vuotiaisiin

– Näyttää siltä, että kausi-influenssa olisi huipussaan ainakin täällä HUS-alueella nyt helmikuun lopulla, kertoo HUS:n infektioyksikön infektioepidemiologi Eeva Ruotsalainen.

Euroopassa ja Skandinaviassa kiertävät tänä talvena sekä A- että B-tyypin virukset. A(H1N1) ja A(H3N2) sekä Yamagata-linjan B-virus löytyvät myös kausi-influenssarokotteesta. Suomessa rokotteiden on todettu toistaiseksi estäneen vakavia tautimuotoja varsin tehokkaasti.

Sen sijaan Yhdysvalloissa havaittiin tänä talvena rokotteiden tehon jääneen nimenomaan yli 65-vuotiaiden parissa poikkeuksellisen alas.

Centers for Disease Control and Prevention (CDC) ilmoitti viime viikolla, että kausirokotteen teho on jäänyt 56 prosenttiin. Yli 65-vuotiaiden rokotusteho on tänä vuonna vain 27 prosenttia (H3N2 teholuku 9 %), mikä on selvästi alle normaalin tehon. Yli 65-vuotiaita onkin joutunut Yhdysvalloissa sairaalahoitoon influenssan takia moninkertaisesti aiempiin vuosiin verrattuna.

– Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin erikoissairaanhoidossa on tehohoitoa tai tehostettua valvontaa tarvinnut yhdeksän potilasta, joista vain kaksi on ollut yli 65-vuotiaita. Heistä toinen oli saanut rokotuksen, kaikki muut olivat rokottamattomia. Piirin laboratoriovarmennettuja influenssatartuntoja oli tammikuun alusta viikolle 7 mennessä kirjattu tietokantoihin yhteensä noin 1 600, joista yli 65-vuotiaita potilaita oli 69, toteaa Eeva Ruotsalainen HUS:sta.

Hän muistuttaa, että tartuntatautirekisterin influenssatapaukset ovat vain jäävuoren huippu.

Monta syytä alempaan rokotussuojaan

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Virologian yksikön päällikkö Mika Salminen sanoo, että Yhdysvaltojen poikkeuksellisen huono tilanne johtunee monista syistä, joihin saadaan selvyyttä vasta tarkempien tutkimusten jälkeen.

– Yhdysvalloissa on ollut liikkeellä eniten H3N2-virusta, johon rokote on arvioitu purevan yli 65-vuotiailla erityisen huonosti. Kyse voi olla ikäihmisten yleisesti heikentyneestä immuunipuolustuksesta, viruksen muuntumisesta tai siitä, että ikääntyneet hakeutuvat hengitystietulehduksissa nuorempia herkemmin lääkäriin. Tämän vuoksi myös rokotteen todellinen teho saattaa jäädä aliarvioiduksi, Mika Salminen pohtii.

Salminen muistuttaa, että vaikka saisikin tartunnan, rokote voi kuitenkin suojata kaikkein vakavimmilta tautimuodoilta ja kuolemalta, joten se ottaminen kannattaa aina.

Eeva Ruotsalainen puolestaan korostaa, että influenssa on yli 65-vuotiaille aina riskialttiimpi, joten oireita on syytä seurata huolellisesti oli rokotusta tai ei. Koska ikääntyvien rokotusteho on luontaisesti nuorempia heikompi, on etenkin terveydenhuollon henkilöstön rokotekattavuuden merkitys erityisen suuri vanhusten suojelemiseksi.

Ulla Järvi
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.