Influenssan tunnistaa oireista

Influenssan oireet muistuttavat tavallista flunssaa, mutta ovat usein rajumpia.

Influenssan oireet vievät usein sängyn pohjalle.
Adobe Stock
Influenssan oireet vievät usein sängyn pohjalle.

Influenssa ja flunssa ovat kylmän vuoden ajan tuttuja seuralaisia. Ne muistuttavat oirekirjoltaan toisiaan, mutta ovat kuitenkin eri sairaus.

Influenssa on influenssaviruksen aiheuttama hengitystietulehdus, jonka aiheuttaa viruksen päätyyppi A tai B. Sen sijaan flunssa on satojen viruksien aiheuttama nuhakuume.

Influenssassa ja flunssassa on paljon samankaltaisia oireita. Molempien oireet vaihtelevat henkilöstä toiseen suurestikin, mutta on muutamia seikkoja, joilla ne erottaa tosistaan.

Influenssan oireet

Influenssassa oireet ovat yleensä nuhakuumetta voimakkaampia. Influenssasta kertoo usein myös lihaskivut ja korkea kuume. Influenssasta toipuminen kestää yleensä pidempään kuin flunssasta.

Jos influenssaa on liikkeellä, voi influenssan päätellä sen oireista. Se voidaan myös varmistaa tarvittaessa laboratoriotesteillä. Perusterveen potilaan kohdalla se on kuitenkin turhaa.

Influenssaa kannattaa hoitaa kuten flunssaakin. Levätä, juoda kuumaa ja käyttää tarvittaessa kuumetta alentavaa lääkettä ja särkylääkkeitä lihaskipujen hoitoon.

Influenssan kuten flunssankin suhteen on olemassa vakavien jälkitautien vaara. Siksi tauti kannattaa parannella rauhassa.

Influenssaa vastaan on olemassa rokote, joka kannattaa ottaa ennen loka-marraskuun aikana, ennen epidemian alkua.

Milloin lääkäriin?

Jos epäilet influenssaa itselläsi, voit rauhassa parannella tautia kotona.

Jos kuitenkin olet iäkäs tai terveydentilasi on heikko jonkin perussairauden vuoksi, lääkäriin kannattaa hakeutua herkemmin.

Jos oireet ovat rajuja eikä kuume laske, voi lääkärissä käynti olla tarpeen, varsinkin jos tauti pitkittyy.

Myös jos epäilet itselläsi influenssan jälkitautia, lääkäriin kannattaa hakeutua.