Influenssatartunta altistaa sydänkohtauksille – rokote pienentää riskiä

Rokotteisiin liitetty suojavaikutus on samaa tasoa kuin kolesterolilääkkeiden tai verenpainelääkkeiden, joten influenssarokotteilla voisi olla suuri merkitys sydänoireiden ehkäisyssä.

Influenssatartunnan saaneet ovat suurentuneessa vaarassa sairastua sydänkohtaukseen, mutta vaaralta voi mahdollisesti välttyä ottamalla influenssarokotteen. Tuoreen australialaistutkimuksen perusteella influenssarokote pienentää sydänkohtausriskiä myös terveillä.

Rokotteiden on tiedetty suojelevan riskiryhmäläisiä uusilta sydänoireilta, mutta tätä ennen ei ole ollut selvää tapahtuuko sama myös muussa väestössä.

Heart-lehdessä julkaistut tulokset perustuvat 16 tutkimuksen aineistoihin, ja niiden perusteella influenssa ja muut hengitystieinfektiot nostavat sydänkohtausriskin hetkellisesti kaksinkertaiseksi. Influenssarokotteen ottavien sairastumisriski on puolestaan kolmanneksen pienempi kuin niiden, jotka eivät ota rokotetta.

Rokotteisiin liitetty suojavaikutus on samaa tasoa kuin kolesterolilääkkeiden tai verenpainelääkkeiden, joten influenssarokotteilla voisi olla suuri merkitys sydänoireiden ehkäisyssä. Etenkin tämä koskee iäkkäitä sydänpotilaita.

Suomessa influenssarokotus on maksuton yli 65-vuotiaille, riskiryhmäläisille kuten sydänsairauksia tai diabetesta poteville sekä 6–35 kuukauden ikäisille lapsille ja raskaana oleville. Myös terveydenhuollossa työskentelevät, vakavalle sairastumisella alttiiden läheiset sekä varusmiespalvelukseen astuvat saavat ilmaisen rokotuksen. Ilmaisuudesta huolimatta rokotus jää valtaosalta ottamatta.

Lue myös:
Mitä talven 2015–2016 influenssakaudelta odotetaan?

Uutispalvelu Duodecim

Lähde:
Heart 2015;101:17381747

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.