Isän ikä ja elämäntavat vaikuttavat perimään

Katsausartikkelissa selvitettiin, millaisia epigeneettisiä muutoksia isän ikä ja elämäntavat jälkeläisille aiheuttavat.

Synnynnäisiä poikkeavuuksia tutkittaessa on pitkään keskitytty siihen, miten äidin elämäntavat vaikuttavat sikiöön. Viime vuosina on saatu yhä enemmän tutkimustietoa siitä, että myös isän elämäntavoilla on vaikutusta esimerkiksi lapsen synnynnäisiin poikkeavuuksiin.

Iäkkäiden isien lapsilla on tutkimusten mukaan muita enemmän skitsofreniaa, autismia ja synnynnäisiä poikkeavuuksia, kuten sydänvikoja ja downin syndroomaa.

Myös isän ruokavaliolla on vaikutusta. Lapsena ruuanpuutteesta kärsineiden isien jälkeläiset kuolevat ruotsalaistutkimuksen mukaan muita harvemmin sydän- ja verisuonitauteihin.

Tupakoinnin ja säteilyn on todettu voivan muuttaa siittiöiden mikro-RNA:ta.

FASD-lasten isistä suuri osa alkoholisteja

Isän alkoholinkäyttö aiheuttaa epigeneettisiä muutoksia siittiöiden DNA:han. Jopa 75 prosenttia FASD-lasten biologisista isistä on alkoholisteja. Tutkijoiden mukaan tämä viittaa siihen, että isän alkoholin käyttö ennen hedelmöitystä vaikuttaa jälkeläisiin negatiivisesti. Viitteitä on myös siitä, että isän alkoholinkäytöllä on vaikutusta lasten syntymäpainoon.

Tutkijat summaavat, että vaikka saatavilla on yhä enemmän tutkimustietoa isän elämäntapojen ja iän vaikutuksesta lasten synnynnäisiin poikkeavuuksiin, harvassa tutkimuksessa on kuitenkaan pystytty erottamaan luotettavasti toisistaan äidin ja isän vaikutus. Lisää tutkimustietoa tarvittaisiin.

Tutkijat yhdistivät katsauksessaan tietoja epidemiologisista tutkimuksista ja niin eläimillä kuin ihmisillä tehdyistä tutkimuksista.

Katsaus julkaistiin American Journal of Stem Cells -lehdessä ja siitä uutisoi BMJ.

kirjoittaja
Hertta Vierula
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla